Analiză RFI: De ce o ia razna economia românească

Trimite și altora

Ce se întâmplă în economia românească? Cresc prețurile, leul scade, dobânzile cresc, totul pare că a luat-o razna. De ce? Anul acesta, ne-am îmbătat cu apa rece. Creșterea economică ne-a dat sentimentul că totul este bine și la locul lui. Mai mult, cifra de creștere economică a avansat de mai multe ori, în acest an, ajungând la valori record, nebănuite, care plasează România în fruntea topului european. Numai că nivelul crescut al creșterii economice nu s-a transferat și în straturile profunde ale economiei. Veniturile bugetare ca pondere în PIB sunt la unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeană. Inflația crește, euro la fel. Ceva nu merge în economie, arată o analiză realizată de RFI România.

Suntem, de fapt, în fața mai multor tensiuni suprapuse. Prima, și cea mai vizibilă în aceste zile, este creșterea euro în raport de moneda națională. Totdeauna când crește euro față de leu, analiștii se uită la evoluția din regiune. Adică, la evoluția euro în comparație cu forintul maghiar, zlotul polonez sau coroana cehă. Când euro crește în raport de monedele europene vorbim despre o tendință regională.

În ultima săptămână, însă, evoluția euro a fost pur românească, fără a fi în tendință europeană. Ceea ce înseamnă că ascensiunea euro față de leu a avut în totalitate cauze în România, care de altfel sunt și identificate. Este vorba despre o cauză obiectivă și una care ține de percepție. Cea obiectivă vine de la creșterea semnificativă a deficitului balanței comerciale. În primele șapte luni, deficitul a atins nivelul din întregul an 2016. Nominal, în luna septembrie, deficitul comercial este de 8,8 miliarde euro, mai mult cu două miliarde decât anul trecut. Importurile au crescut cu 11,8%, exporturile cu 9,2%, iar rezultatul este o presiune asupra cursului de schimb și deci o ascensiune a euro. În plus, cauza subiectivă constă în impredictibilitatea fiscală, în modificările care induc neîncredere în mediul economic, inclusiv în rândul investitorilor financiari.

Creșterea euro nu este singura veste proastă. Dobânzile cresc încet, dar sigur, iar lichiditatea în piață suferă. Cea mai bună dovadă în acest sens este aceea că Banca Națională a intervenit de câteva ori prin instrumentele repo, adică pentru a injecta bani în piață. Începând cu luna octombrie, BNR a trimis în piață 18,6 miliarde lei, adică aproximativ patru miliarde euro. Numai în luna octombrie. Dacă adăugăm și probabilele intervenții în piața valutară vom avea o imagine a problemelor care există în piața monetară și cea valutară.

Prețurile cresc și vor crește. Raportul asupra inflației arată și de unde vin influențele, adică de la produsele energetice și de la prețul alimentelor. Creșterea accizelor și a cotațiilor internaționale au mărit prețul benzinei și motorinei în pofida declarațiilor oficialilor români care spuneau la începutul lunii trecute că prețul la pompă al carburanților nu va crește. Realitatea i-a contrazis, din nou.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY