Mit și adevăr despre Bitcoin și alte monede virtuale

Trimite și altora

Moneda virtuală Bitcoin a trecut de pragul psihologic de 15.000 de dolari, zilele acestea. Interesul pentru acest tip de investiții a crescut, în ultima vreme, spun analiștii financiari. În plus, Banca Națională a României a anunțat că Clujul este al doilea mare oraș din țară, după București, ca volum de tranzacții cu Bitcoin și alte monede virtuale. Două posibile explicații pentru aceasta ar fi existența la Cluj a celui mai mare exchange de astfel de cripto-monede, dar și de existența unei comunități numeroase de specialiști în IT.  Vlad Nistor, administrator al companiei CoinFlux din Cluj, explică pentru cititorii ClujInsider.ro elementele de bază ale investițiilor cu și în monede virtuale.

Vlad Nistor, în vârstă de 30 de ani, a studiat Business and management la Londra, la Brunel. Întors în România a lucrat în sectorul financiar, a administrat investiții în două fonduri de pensii, a făcut investiții în acțiuni și instrumente cu venit fix. Citiți în cele ce urmează cui se adresează această piață de Bitcoins, ce semnifică avertismentele BNR și care sunt riscurile investițiilor în acest domeniu.

Au românii încredere în mondele virtuale?

Atunci când vorbim de monedele virtuale, trebuie să ne gândim global, pentru că și Bitcoin și Ethereum și alte rețele de monede sunt niște rețele descentralizate, adică sunt rulate și controlate de utilizatorii, de aceea este nevoie să ne gândim global. Pe piața locală, sunt câteva servicii de schimb care tranzacționează monede digitale și sunt site-uri online unde poți să cumperi bunuri cu monede digitale. În ultima vreme sunt tot mai multe.

O statistică a BNR arată că Clujul este locul în care au loc cele mai multe tranzacții cu monede digitale, după București. Cum explicați acest fapt?

Clujul este fruntaș pentru că noi operăm cel mai mare serviciu de schimb de monede digitale din România.

Cum caracterizați creșterea valorii monedelor virtuale din ultimul an și, în consecință a acestui sector de business?

Creșetera valorii a venit pe baza creșterii interesului. Noi, față de anul trecut, avem de 10 ori numărul de tranzacții, de 10 ori numărul de clienți. Interesul este foarte mare. Avem, mai ales recent, zile în care înregistrăm peste 100 de clienți. Pe măsură ce crește numărul de clienți, crește și cererea. Este o companie în SUA care spunea că a adăugat, în ultima lună, 1,3 milioane de clienți noi. La nivel internațional, se fac tranzacții cu monede virtuale în valoare de 7-8 miliarde de euro pe zi. Piețele de Bitcon operează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ai piețe și in Asia și în SUA și în Europa. Clienții sunt din România, 95% dintre ei. Avem foarte mulți clienți din Bucureși, pentru că acolo populația este foarte mare, față de alte localități din țară.

Cu cât a crescut valoarea monedei digitale din ianuarie, de exemplu?

În ianuarie era în jur de 800-1.000 de euro, iar astăzi (n.red. 29 niembrie 2017) se tranzacționează la 8.900. Moneda Ether era, la începutul anului 10-12 euro și astăzi era 380. Aceasta este a doua cea mai mare monedă după Bitcoin. Ca și rețea, număr de tranzacții, rețeaua Ethereum este mai mare. Ieri au făcut undeva la 600.000 de tranzacții într-o zi. Pe Bitcoin au fost în jur de 380.000.

Cum comentați avertismentul BNR de a investi cu precauție în monedele digitale?

Mie declarația BNR mi se pare una normală, pentru că eu sunt singura entitate din România care are dreptul de a emite monedă și, pe de altă parte, monedele digitale operează într-o rețea descentralizată și operată doar de utilizatorii ei. Atunci, BNR neavând controlul asupra acestei rețele, mi se pare normal ca ei să fie sceptici și să aibă un punct de vedere relativ negativ față de aceste monede. Practic, ele au o valoare, se pot folosi pentru a cumpăra bunuri și servicii, ele se pot folosi pentru transferuri de valoare între persoane, Până la apariția Bitcoin, moneda a fost o exclusivitate a BNR. Practic, ceea ce spun ei în avertismente este că nu intră sub legislația existentă și pentru că este un fenomen care față de piețele tradiționale financiare putem să spunem că încă nu are o valoare extraordinar de mare. Adică valoarea Bitcoin era undeva în jurul a 150 de milioane de dolari zilele trecute, dar pe piața globală financiară vorbim de trilioane, atunci nu are o anvergură suficient de mare, dar este în creștere. Când au făcut primele declarații înțelegeau mai puțin, acum cred că înțeleg mai bine despre ce e vorba. Punctul lor de vedere este mai degrabă precaut. Ei trimit un avertisment pentru că în domeniul monedelor digitale se face foarte multă speculă. Pot să le consideri investiții, dar sunt investiții cu un grad ridicat de risc, pentru că volativilitatea sau variația de preț a monedelor este semnificativă. Poți să ai zile cu +25% și cu -25%. Investițiile în astfel de instrumente riscante nu sunt pentru toată lumea. Când ai un climat în care prețul continuă să crească, se pot forma bule, iar pentru cei care nu au avut contact cu această piață, poate să fie mai riscant. Mi se pare normal ca BNR să dea un avertisment care e menit să îndemne oamenii să înțeleagă mai bine ce cumpără sau ce tranzacționează.

Cui se adresează această piață, de Bitcoin și alte monede digitale?

Sunt trei categorii de oameni. Avem o categorie de oameni care preferă să aibă mai mult control asupra banilor lor. Când ai de-a face cu monede digitale, tot controlul este la tine. Practic, tu controlezi acele monede prin criptografie. Adică tu ai un șir de caractere, o cheie secretă, să o numim, cu ajutorul căreia poți să generezi tranzacții, să semnezi tranzacții, să le publici în rețea. Atunci când folosești monedă digitală, care prin portofelul tău, care e o aplicație pe telefon sau pe computer, ai control total. Dacă tu pierzi cheia privată, ai pierdut, practic, banii. Noi trăim într-o paradigmă în care ni se sugerează să avem încredere în entități. De exemplu, să avem încredere în banca ta că îți păstrează banii în siguranță sau să ai încredere în tot felul de companii care îți oferă servicii legate de banii tăi. Ce fac monedele digitale? Îți dau control total. La începuturile Bitcoin, ei au fost cei care au promovat și au utilizat moneda. Bitcoin a apărut în contextul crizei economice, în 2009. O parte din populație era, în acel moment, destul de supărată pe autorități, pentru că nu au reușit să prevină acele practici care au dus la criză. O altă categoie sunt persoanele intetersate de schimbările tehnologice, de inovațiile tehnologice care au loc în cadrul monedelor digitale. Vorbim de Blockchain în Bitcoin, de Smart Contract în Etherium, de zkSNARKs, în cazul Zcash. Sunt tot felul de inovații în tehnologie și în criptografie care au loc datorită monedelor virtuale. În general, persoane cu un background în IT sunt foarte interesate de aceste monede. Ei au mare încredere în tehnologiile care au apărut și la care se lucrează în continuu. Și fiind totul open-source în monedele digitale, ei pot să și contribuie. Pe de-o parte, ei investesc în moneda propiu-zisă, pentru că ei cred în tehnologie, o înțeleg și văd că are un viitor. Există un consorțiu de peste 190 de corporații care au început să lucreze cu Smart Contracts pe Ethereum. Vorbim de corporații cu zeci și sute de miliarde de dolari, procesatori de plăți cu cardul, companii mari de software. Este vorba despre companii de genul Microsoft, Intel, mai multe zeci de bănci, Mastercard, Visa sunt toate inetersate și au intrat în acest consorțiu. Și Asta a dus prețul de la 10-12 euro la peste 300 de euro. În momentul în care ai companii care au asemenea resurse și ele direcționează aceste resurse spre această tehnologie, e o validare că este ceva acolo. A treia categorie este cea a speculatorilor, cei care au vazut că e ceva intersant, poate au văzut la televizor, poate au auzit de la un prieten. Au văzut că prețul crește și vor și ei să beneficieze de asta.

Care sunt riscurile investițiilor și tranzacțiilor cu monede virtuale?

Dacă vorbim de o investiție sau dacă o gândești ca pe o investiție tocmai pentru că te aștepți să crească prețul, vreau să spun că este foarte volatil. Astăzi poți să cumperi, de exemplu, Bitcoin la 9.000 de euro și mâine poate să fie 8.000. Trendul pe termen lung a fost, în general, de creștere. Numai că în momentul în care nu ai experiență în investiții sau în tranzacții cu instrumente volatile, multă lume se sperie. În momentul în care tu ai cumpărat la 9.000 și ai văzut că a scăzut la 8.000 și te sperii și vinzi, ai marcat pierderea, când, de fapt, piața poate să își revină. Sunt riscurile de a reacționa la niște factori, la niște stimuli externi pe care, să spunem, nu îi înțelegi.

Cât de sigur este că nu îți fură un hacker moneda virtuală?

Toată securitatea în Bitcoin sau în alte monede constă în securitatea cheii private. Controlul total asupra monedelor este dat de cheia privată. Această cheie privată, dacă o păstrezi în siguranță, criptată, dacă folosești un portofel care este, la rândul său, foarte folosit sau auditat, ar trebui să fie în siguranță. În general, ar trebui să eviți să lucrezi cu cheia privată care nu este criptată. În general, eu recomand să îți păstrezi controlul asupra monedelor. Adică, sunt, de exemplu, servicii de custodie, de schimb, burse, care sunt vulnerabile la a fi atacate. S-a întâmplat anul trecut, când s-au furat 120.000 de Bitcoin de la un astfel de serviciu. Era o bursă din Asia de la care s-au furat semnificativ de mulți Bitcoin. Dacă nu faci tranzacții, este cel mai sănătos să-i ții în portofelul tău. Mai trebuie să fii atent la phishing, pentru că există tot felul de site-uri care arată identic cu unele oficiale și dacă acolo îți pui userul și parola, poți fi furat.

Ce poți cumpăra cu monede virtuale în România, în acest moment?

De la noi din România poți să cumperi de la PC Garage, pe F64. Mai sunt și magazine fizice care acceptă Bitcoin, sunt baruri, cluburi care acceptă. Există hăți cu aceste entități care acceptă cripto-monede.

Din păcate, serviciul pe carel oferim noi nu este o activitate reglementată. Noi încercăm să ne reglementăm singuri. Aplicăm niște legi care nu ni se aplică încă, dar ni se vor aplica. Sunt niște proiecte de legi în Parlamentul European care vor reglementa aceste tranzacții financiare. Pe de-o parte, clienții trebuie protejați, pentru că există exhange-uri, la nivel global, care au practici care nu sunt ok pentru sectorul financiar, nu sunt ok pentru clienți. Noi am luat market share semnificativ din piață, pentru că am oferit un serviciu bun. CoinFlux funcționează la Cluj din decembrie 2015.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY