Cristi Danileț: Noua conducere a CSM ar trebui să susțină discursul președintelui Iohannis privind justiția

Trimite și altora

Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar trebui să susțină discurul președintelui Klaus Iohannis privind justiția, afirmă la RFI judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM. Vineri, în ședința CSM, președintele României, Klaus Iohannis, i-a criticat dur pe politicienii cu probleme penale care se află în fruntea statului.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, în ședința de vineri, despre independența justiției, dar i-a criticat și pe politicienii cu probleme penale care sunt în fruntea statului.

Cristi Danileț spune că, anul trecut, vocea Consiliului nu prea a fost auzită, de aceea noua conducere a CSM ar trebui să iasă mai des în spațiul public.

”Și anul trecut și anul acesta, președintele statului s-a prezentat la ședința CSM-ului pentru a transmite niște mesaje foarte importante, mesaje pe care, eu personal, cred că însuși CSM-ul prin vocea președintelui și vicepreședintelui trebuie să le susțină. Și anume necesitatea de a proteja independența justiției, pe de o parte, pe de altă parte, de a cere integritate și celorlalte puteri. Este vorba de legislativ și executiv. Din păcate, anul trecut vocea președintelui și vicepreședintelui CSM nu prea s-a auzit. Au fost câteva acțiuni extrem de importante ale CSM-ului cu privire la OUG 13, la legile justiției. Din păcate, nu există o voce care să fie prezentă în spațiul public într-un mod continuu pentru a arăta ce anume dorește CSM-ul și, mai ales, ce doresc judecătorii și procurorii”, spune judecătorul Cristi Danileț.

Întrebat dacă sunt membri CSM care nu ar susține declarațiile președintelui privind independența justiției, Cristi Danileț a spus că în CSM unii membri care au o atitudine anti-reformă.

”Sunt membrii CSM care în mod constant, evident, au o atitudine anti: anti-reformă, anti-procurori, anti-DNA, anti-președinte. Este evident pentru toată lumea că există două tabere în CSM. N-aș spune că e neaparat rău, că până la urmă din dezbateri chiar contradictorii trebuie să avem rezultate consistente. Însă, am văzut cel puțin doi judecători din CSM care au ieșit la televiziuni conduse de patroni condamnați penal cu mesaje anti-sistem, anti-reformă, anti-procurori, ori așa ceva este inadmisibil, dacă nu chiar împotriva deontologiei profesionale”, a precizat Danileț.

Întrebat dacă noul președintele al CSM, Simona Marcu, ar trebui să ia atitudine față de astfel de lucruri, Cristi Danileț a spus că președintele CSM are un rol important de a unifica cele două tabere cu viziuni diametral opuse.

”Cred că rolul președintelui CSM este acela de liant între membrii cu vederi diferite. Ar trebui, de asemenea, președintele CSM să militeze pentru o deontologie a membrilor CSM. Și în al treilea rând, aș aștepta de la președintele CSM să iasă puternic împotriva oricăror persoane, instituții, autorități care denigrează într-un mod nefondat justiția. Degeaba așteptăm noi o săptămână sau două de la petrecerea evenimentului, dacă nu imediat ce un atac nefondat împotriva justiției se produce, președintele nu iese”, a completat judecătorul Danileț.

În plus, președintele CSM, Simona Marcu, dar și vicepreședintele Codruț Olaru ar trebui să-și asume reformarea justiției, chiar dacă judecătoarea Simona Marcu a avut o atitudine mai conservatoare, a adăugat Cristi Danileț. Anul trecut Simona Marcu a dat un aviz favorabil, dar cu observații legilor justiției.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleSute de clujeni au protestat împotriva guvernului, duminică seara
Next articleClujToday.ro: România, în continuare pe penultimul loc din UE în privinţa salariului minim
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

4 + four =