De ce a devenit Sicul o destinație care atrage turiști din toată lumea

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase zone din Transilvania este Sicul. Este vorba de o comunitate pierdută printre colinele Transilvaniei, care este mărginită de un stufăriș care pare o miniatură a Deltei Dunării, precum și de Lacul Știucilor de la Săcălaia, un adevărat paradis al păsărilor acvatice. Sicul a început să atragă tot mai mulți turiști din străinătate, care vin atât pentru natura generoasă, cât și pentru a admira arhitectura satului întemeiat pe vremea Cruciadelor. Secretul cu care Sicul își atrage vizitatorii este reprezentat de ospitalitatea localnicilor, care pun de îndată pe masa vizitatorilor pâine coaptă pe vatră, slănină de mangaliță ori pălincă de prune bistrițene.

Stufărișurile de la marginea satului Sic au căpătat faima unei adevărate Delte a Transilvaniei. Lacul Știucilor este singurul loc din România, în afară de Delta Dunării, unde se formează în mod spontan plaur, adică insule plutitoare de stuf. ”Zona aceasta este importantă pentru păstrarea biodiversității”, spune specialista în protecția mediului, Luminița Holban.

În ultimii ani, zona a început să atragă tot mai mulți turiști străini, care vin pentru a admira natura sau arhitectura din satul vechi de sute de ani. În mijlocul satului se înalță o biserică albă și semeață din secolul al XIII-lea, unde se adună toți credincioșii protestanți. Străzile din Sic par desprinse din secolul al XIX-lea și sunt o oază de liniște, unde dispar nervii orășenilor ”biciuiți” de claxoane, trafic intens și trepidația marilor metropole. ”Este deja a noua oară când venim la Sic. Ne-am făcut prieteni și locuim la ei”, spune Sabrine, o locuitoare a Parisului care îți regăsește liniștea în satul transilvănean.

Unii dintre cei care au venit în vizită la Sic s-au îndrăgostit iremediabil de acest loc. Așa este Michael von Lagenfeld, care a renunțat la o carieră de avocat în Olanda și s-a mutat la Sic, unde a cumpărat patru case, pe care le-a renovat și le-a transformat într-un complex turistic, care include o pensiune, un muzeu al cizmelor, dar o casă de dans, unde sunt organizate petreceri exact ca pe vremea străbunicilor, după cum spune olandezul din sat. ”Acum 50 de ani, nu erau decât muzicanții, o lampă cu petrol și oamenii care beau pălincă și dansau. Noi dorim să recreăm atmosfera celor vremuri”, spune fostul avocat olandez.

Dintre turiștii străini, cei mai mulți vin din Ungaria, apoi din Germania, Marea Britanie, Olanda, Belgia și Franța.

 

Bonus video: Un documentar realizat de TVR Cluj

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul devine capitala mondială a matematicii în 2018
Next articleClujul rămâne cel mai bun loc din România pentru start-up-uri
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

4 × four =