Clujul de ieri: Scandalagii Mănăşturului

Trimite și altora

„Primim la redacţie plângerea unor cetăţeni din cartierul Mănăştur în contra unor cunoscute personagii cari de un timp încoace se dedau la diferite scandaluri, tulburând ordinea şi liniştea cartierului mărginaş.

Este vorba de agitaţiile cunoscutului Mureşan şi a consorţiilor lui, cari nopţile de-a rândul sub motiv că sărbătoresc umplerea gheţarilor, dezvoltă cea mai turbată agitaţie politică prin crâşme şi apoi cu capul înfumurat de băutură ies în stradă şi tulbură liniştea Mănăşturului.

În seara sâmbetei trecute, iarăşi s-au adunat vreo 15 liberali şi 6 ţigani la o crâşmă din marginea oraşului şi-au început să ocărască guvernul naţional-ţărănesc care i-a mântuit de venitele nelegale de cari se bucurau până acum.

Iată-i pe rând:

1) Ioan Mureşan, zis <<bigu>>, cel mai mare şmecher liberal care şi acum datorează statului mai multe sute de mii pentru arenda gheţăriei şi cari nu s-a ruşinat să facă bani din căratul fecalelor.

2) Iosif Borza, intendantul abatorului şi tovarăşul lui Mureşan-bigu. Acesta a luat toate locurile de case din mâna săracilor şi le-a dat lui Mureşan.

3) Ian Muncaciu, un fost agent la siguranţă care acum se laudă în gura mare că atunci când vor venii ei la putere (liberalii) vor înfunda închisorile şi puşcăriile cu naţional-ţărănişti.

O altă ispravă a lui Murăşan-bigu este scandalul pe care l-a făcut în seara Anului Nou în restaurantul fabricei de bere Czell. Având un schimb de cuvinte cu un naţional-ţărănist care a ştiut să-i răspundă cum se cade, Murăşan-bigu înfuriat a scos revolverul şi a trad două focuri în tavan. Bineînţeles că după toată isprava a fost luat de guler, zvârlit afară şi dat pe mâna poliţiei.

Cetăţenii Mănăşturului se miră că încă nu s-a luat nici o măsură contra lui”. [„Patria”, anul al XII-lea, nr.18, Cluj, 25 ianuarie 1930].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a Cluj Insider și Cluj Today, realizată de istoricul Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePrimăria Clujului va construi un pasaj subteran în Mărăști
Next articleClujToday.ro: Gratuitate pentru studenții care circulă cu trenul
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five × 2 =