Clujenii migrează spre comunitățile periurbane. Valul de investiții imobiliare se îndreaptă spre Jucu și Feleacu

Trimite și altora

Dezvoltarea urbană accelerată a Clujului din ultimii ani a dus la migrarea unui mare număr de oameni spre comunitățile periurbane. Deja, satele din imediata apropiere a Clujului au atins dimensiunile unor orașe: Floreștiul are aproape 40.000 de locuitori, Apahida are 17.000, iar Baciu peste 10.000. Fenomenul continuă, iar comunele care îi atrag acum pe clujenii care fug de aglomerație sunt Jucu, Feleacu sau Chinteni.

Clujul a devenit cea mai mare aglomerație urbană din România după București. În aria metropolitană a orașului se află o jumătate de milion de oameni. Acest lucru a dus, pe de o parte, la scumpirea accentuată a unor proprietăți imobiliare, a căror preț mediu este mai mare de 1.500 de euro pe metrul pătrat, iar pe de altă parte a apărut fenomenul aglomerării excesive a unor zone. ”În aceste condiții, mulți clujeni părăsesc orașul și se stabilesc în comunități periurbane”, spune reprezentantul Napoca Imobiliare, Cătălin Oltean.

Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a dezvolta intrastructura ce deservește și aceste comunităși. Cel mai important proiect de acest fel este autostrada urbană Transfeleacu, care se va uni cu Autostrada Transilvania și cu centura rutieră Vâlcele – Apahida. Transfeleacu este un proiect care trebuie finalizat în următorii ani, spune primarul Clujului, Emil Boc. ”Transfeleacu va avea lungimea de 38 de kilometri. Anul 2023 este ultimul în care mai putem cheltui bani europeni pentru a realiza acest proiect, la care am început deja munca”, a spus Emil Boc.

Statisticile oficiale arată că Cluj-Napoca este singurul mare oraș din România a cărui populație a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Specialiștii în demografie se așteaptă ca această tendință să se păstreze și în viitor, pentru că Clujul continuă să atragă tineri prin universitățile sale și prin calitatea înaltă a vieții.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

ten − four =