Zona Turda – Câmpia Turzii se reindustrializează rapid

Trimite și altora

În urmă cu cinci ani, zona Turda – Câmpia Turzii părea condamnată la dezindustrializare și la o sărăcie durabilă. Din cauza crizei economice, mai multe fabrici și-au închis porțile, însă cel mai important șoc a venit la începutul anului 2013, când cel mai mare angajator din zonă, combinatul siderurgic Mechel a intrat în insolvență, iar 380 de oameni au fost aruncați în șomaj. Însă în prezent, zona a atras investiții considerabile, iar unele dintre ele sunt în domenii de înaltă tehnicitate, cu valoare adăugată mare, precum industria aerospațială.

La cinci ani de la intrarea în insolvență a combinatului metalurgic Mechel din Câmpia Turzii, zona Turda – Câmpia Turzii a absorbit complet șocul produs de concedierea unui mare număr de oameni. Zona celor două orașe a trecut printr-un proces de reindustrializare rapidă, care continuă în ritm accelerat. Ultima investiție anunțată este cea a companiei britanice Teconnex, care va produce componente pentru industria auto. O altă companie, de data aceasta cu capital românesc, Caso Mechatronics, va produce inclusiv brațe robotice. Zilele trecute, o companie maghiară, Terran, a inaugurat o fabrică de materiale de construcție. Însă cea mai spectaculoasă investiție este cea a companiei belgiene Sonaca. Această firmă a deschis deja o fabrică de componente pentru industria aeronautică la marginea orașului Turda, iar rezultatele excelente i-au determinat pe reprezentanții firmei să anunțe că, de anul viitor, în această fabrică vor produce un avion ușor, cu două locuri. Reprezentanții companiei mizează pe o forță de muncă tot mai bine calificată, spune unul dintre directori, Aurelian Fărcaș.

Mulți dintre angajații noilor investitori provin din fabricile construite în perioada comunistă sau în cea interbelică și care s-au închis în ultimii ani. Aceștia au disciplina muncii și știința de a munci în fabrică. De asemenea, au început să apară tot mai multe cazuri de tineri care au lucrat o vreme în Occident și care acum se întorc acasă, dacă primesc salarii corecte din partea noilor investitori.

Comments

comments

SHARE
Previous articleSistem informatic integrat pentru actele de stare civilă
Next articleUniversitățile clujene sunt tot mai atractive pentru studenții străini
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

thirteen + two =