Tradiția fabricării vinului nobil renaște pe Valea Someșului Mic. În comuna Fizeșu Gherlii, pe dealul numit Vatra Roșie, a apărut o plantație de 12,5 hectare, pe care un tânăr pasionat de vinuri cultivă soiuri de struguri precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Pinot Gris sau Pinot Noir. Vinurile sunt apoi îmbuteliate chiar în sat.
În Evul Mediu, în nordul Transilvaniei erau cultivate mai ales soiurile de struguri albi. Vremea mai rece nu permitea soiurilor roșii de struguri să ajungă la maturitate deplină. Pe Valea Someșului Mic, podgoriile de odinioară se întindeau până la nord de Dej, însă multe dintre aceste mici podgorii au dispărut în perioada comunistă, când terenurile agricole au fost colectivizate. În anul 1990, familia Barabas din Fizeșu Gherlii a început să replanteze cu viță de vie de soi nobil dealul numit Vatra Roșie. Mica podgorie a crescut de la 2,5 hectare la 12,5 hectare, spune unul dintre cultivatori, Csaba Barabas.
Până acum, familia Barabas vindea struguri de masă, must și vin vrac, însă acum devine tot mai cunoscută pentru vinurile îmbuteliate cu grijă. Fiecare sticlă este numerotată, astfel încât cumpărătorii pot să știe că se bucură de un vin rar, care merită să fie prețuit, mai spune Csaba Barabas. ”Acum începe lumea să ne cunoască cu adevărat. Este primul an de îmbuteliere”, spune cultivatorul de viță de vie.
Aceasta este cea de-a doua plantație de viță de vie de soi nobil care renaște în județul Cluj, după cea care a fost reînființată în Turda.