Pagina de istorie – O glorie și o tragedie: viața aviatorului Lindbergh

Trimite și altora

„Charles August Lindbergh s-a născut la 4 februarie 1902, în localitatea Detroit din statul Detroit (America de Nord). După tată este de origine suedez, iar după mamă este englez, cu un amestec de sânge francez. Deci un american adevărat. Căci, amalgamul popoarelor europene a dat poporul american de azi.

Tinerețea lui Charles Lindbergh

Micul Charles a frecventat școala primară din Little-Falls, după trimiterea tatălui său în Sfatul din Washington, întreaga familie s-a mutat la Washington. Pentru prima dată micul Lindbergh a văzut un aeroplan adevărat, la vârsta de 8 ani, făcând exerciții deasupra Capitolului din Washington. <<Am privit cu gura deschisă primul avion pe care l-am văzut. De atunci dorința mea a fost să deviu pilot>> – a mărturisit Lindbergh mai târziu în fața unui ziarist american.

În anul 1921, Lindbergh este student al Universității din Wisconsin. Examenele le-a depus toate cu mare succes, obținând diploma de inginer mecanic. A trăit tot timpul o viață cumpătată, necăutând societatea ușuratică a colegilor săi. Trăia singuratic, în lumea visurilor sale.

Unica sa pasiune a devenit aviatica. Construia acasă în singurătatea lui – diferite planuri de aeroplane și desena motoare mecanice. Însă, dragostea sa pentru aviație nu s-a mărginit numai la atât. După o scurtă ezitare, Charles Lindbergh este apoi elev al școalei de aviație din Lincoln. Termină cu un strălucit succes această școală, obținând brevetul de pilot.

Vis care devine realitate

În anul 1923, cel mai fericit om din America a fost fără îndoială Charles Lindbergh. Din banii agonisiți cu muncă grea, a reușit să-și procure un mic avion, trăind de aici încolo numai pentru aviație. Timp îndelungat s-a susținut din banii câștigați cu aeroplanul său. Pentru câțiva dolari înălța în văzduh, pe acei curioși să cunoască senzațiile unui zbor. În acest mod, numele lui Lindbergh – care apoi a cutreierat toată America – a fost cunoscut peste tot. Au urmat câteva aventuri aeriene, apoi la vârsta de 22 de ani, la data de 5 ianuarie 1924, Lindbergh se prezintă la școala militară de piloți din Brooksfield, unde depune examenul de primire cu succes. Toate reușesc de minune. Din 120 de candidați reușiți, 24 trec mai departe de Kelly – unde este un institut de specializare. Natural, între acești 24 figurează și Lindbergh.

În 1926 Lindbergh face o vizită la câțiva bogătași și bancheri, spunându-le următoarele: <<Domnule, doresc sa traversez Oceanul cu avionul. Aș avea nevoie de 15.000 de dolari. Eu am depus pentru acest scop suma de 5.000 dolari. Dumneata cu cât vrei să contribui?>>.

După mai multe discuții și ezitări, opt dintre bancherii vizați au semnat suma necesară pregătirilor traversării oceanului. La data de 28 februarie 1927 s-a început construirea avionului <<Spirit of St. Louis>> în fabrica de avioane din San Diego (California).

Deasupra Oceanului Atlantic

La 19 mai 1927 Lindbergh pleacă singur să încerce imposibilul. Traversarea Oceanului Atlantic se credea o imposibilitate, o nebunie, de către toată lumea.

În dimineața zile de 19 mai 1927, era ploaie și semi-întuneric, Lindbergh se înalță fără nici un ajutor, singur cu avionul său <<Spirit of St. Louis>>, care strălucea mândru, aidoma unei păsări de argint. Încet, avionul ajunge deasupra Oceanului. Apoi nu s-a văzut nimic, numai valurile Oceanului. Telegrame și radiograme anunțau drumul aerian al îndrăznețului aviator deasupra Oceanului.

Încordare generală. Teama unui eșec și al unei tragedii pe întinsul ocean trăia în sufletele fiecăruia.

I am Lindbergh

Seara zilei de 21 mai 1927. Aerodromul din LeBourget este împresurat de mii de oameni cari au venit să vadă <<minunea>>. Reflectoarele caută necontenit pe cerul înnorat. În zadar, nu se vede nimic. Publicul adunat însă află radiogramele cari anunță că un avion a fost văzut din apropierea țărmurilor europene.

Emoție și enervare peste tot. În sfârșit, deasupra aerodromului apare un avion. Reflectoarele îl luminează și îi arată locul de aterizare. Avionul aterizează ușor. Are un singur pasager. Este Charles Lindbergh.

E seara la orele zece și douăzeci și două de minute,

<<I am Lindbergh>>. Unde sunt? – întreabă tânărul blond, care sare ușor din avion fără emoții, parcă ar fi sosit din vecini.

Urale, strigăte, apoi cordonul de soldați a fost rupt și publicul entuziast îl aclamă frenetic pe Lindbergh, <<Eroul Oceanului>>. Avionul îl transportă pe Lindbergh la legația americană. În automobil, după câteva cuvinte, adoarme ca un copil.

În ziua următoare este sărbătorit de tot Parisul. Om viu încă nu a fost sărbătorit ca Charles Lindbergh. Oficiul telegrafic din Paris îi înmânează mii de telegrame de felicitare din toate părțile lumii.

Bleriot îl salută pe Lindbergh. Președintele republicei franceze înfige personal ordinul legiunei de onoare pe pieptul aviatorul Lindbergh. Acesta își rostește prima cuvântare la radio, din balconul Aero-clubului din Paris. Guvernul francez dă un banchet în onoarea lui. Este apoi invitat de Foch, Joffre, Briand, Painleve.

În Belgia, primul-ministru Jaspar îi comunică invitația regelui Albert. Este decorat cu cea mai mare distincție belgiană, <<Crucea Sf. Leopold>>. În Anglia, este salvat de armată din mâinile poporului entuziasmat. Este apoi invitatul regelui George al V-lea.  Cu prințul de Walles cutreieră întreaga Londră.

În sfârșit, după atâtea sărbătoriri, la data de 4 iunie se îmbarcă pe vaporul american <<Memphis>>. La 10 iunie sosește la New York. Aici se începe adevărata sărbătoare. Întreaga Americă este în delir. Toate orașele sunt luminate și pe străzi nu se văd altceva decât placatele uriașe cu fotografia lui Lindbergh.

Președintele Statelor Unite, Coolidge, ține o cuvântare istorică în Casa Albă unde relevă fapta nemuritoare a lui Charles Lindbergh.

Este numit colonel al armatei americane. Mai târziu, ministru al Statelor Unite la Mexico.

Apoi se căsătorește și trăiește fericit, fiind stimat și iubit de toată lumea.

Fuga în Europa

Din căsătorie are doi copii. Urmează senzația sângeroasă relatată de toată presa mondială. Răpirea copilului lui Lindbergh. Cercetări zadarnice. Apoi asasinarea copilului și prinderea lui Hauptman.

Acum Charles Lindberg fuge. Fuge deghizat în Europa, unde încă nu sunt gangsterii organizați pentru răpirea copiilor. Îi e frică de răpirea celuilalt fiu.

La Londra a sosit tot ca acum opt ani, în uralele și entuziasmul general. Totuși e o deosebire în sosirea de atunci și sosirea de acum. Atunci Lindbergh a vorbit la radio și a salutat publicul. Acum însă imediat s-a aruncat într-un automobil cu copilașul strâns în brațe și a fugit nevăzut de nimeni, într-un hotel bine păzit de agenții secreți ai poliției engleze.

Iată în câteva cuvinte, gloria și tragedia lui Charles Lindbergh. Colonel la vârsta de 26 de ani, om bogat, respectat și iubit – și totuși așa de nefericit. Toată gloria lui s-a preschimbat în tristețe și suferință”. [„Gazeta de Vest”, Anul VIII, nr.1672, Oradea, 19 ianuarie 1936].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de isotricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul se pregătește de KinoFest
Next articleProgramul Rabla Clasic, suplimentat cu 198 de milioane de lei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

nineteen − thirteen =