Viticultorii din zona Miniș-Măderat din județul Arad au format o cooperativă, care le va permite să dezvolte împreună proiecte mai mari și, de asemenea, să se promoveze împreună. Ideea cooperativei i-a aparținut unui italian, iar alături de el au venit și români, un grec, precum și maghiari. Cooperativa viticultorilor ar putea dezvolta în curând proiecte împreună cu clusterul AgroTransilvania din Cluj, din care mai fac parte și cooperative ale crescătorilor de bovine, de ovine sau ale producătorilor de legume din Transilvania.
Minișul este una dintre cele mai faimoase zone viticole din România. Parcelele cultivate cu viță de vie pe colinele care se învecinează cu Valea Mureșului au dat două soiuri excepționale: Mustoasa de Măderat și Cădarca, însă sunt și alte soiuri internaționale care dau un vin de o calitate extraordinară, spune expertul în vinuri Spyros Stikas. ”Sunt vinuri cu un potențial imens. Clima, expunerea, solul sunt foarte bune pentru producerea unor vinuri excelente”, spune Spyros Stikas.
Cultivarea viței de vie a renăscut la Miniș cu ajutorul unor inițiative private. Acum, proprietarii de terenuri cultivate cu viță de vie de soi nobil au decis să se asocieze într-o cooperativă de tip occidental, spune unul dintre fondatorii cooperativei, Cristian Băbuțău. ”Ideea i-a venit unui cultivator italian, care trăiește de multă vreme în România”, spune Cristian Băbuțău.
Cooperativa viticultorilor din județul Arad ar dori să dezvolte un parteneriat durabil cu clusterul AgroTransilvania din Cluj. Acesta este cel mai important cluster cu caracter agricol din regiune și reunește și alte cooperative. De asemenea, din cluster mai fac parte autorități publice, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și alte entități publice.