Vasile Dîncu: De ce a început să se erodeze încrederea românilor în Uniunea Europeană

Trimite și altora

Încrederea românilor în Uniunea Europeană a început să se erodeze. Însă acest proces este unul normal, provocat de optimismul exagerat cu care românii au întâmpinat aderarea la Uniunea Europeană. Ei păstrează, totuși, o încredere mai mare în instituțiile europene decât în instituțiile naționale, a declarat sociologul Vasile Dîncu, în cadrul conferinței internaționale Communicating EU, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Studiile sociologice recente arată că eurooptimismul românilor s-a mai domolit. Încrederea în instituțiile europene a mai scăzut, pe măsură ce românii au început să se confrunte cu realitatea și să perceapă și aspectele mai puțin plăcute ale apartenenței la Uniunea Europeană, spune sociologul Vasile Dîncu.

O explicație a scăderii încrederii românilor în Uniunea Europeană poate fi căutată și în încercarea autorităților și, mai ales, a birocraților din Bruxelles de a infantiliza țările din estul Uniunii. Este vorba de acele țări care au trecut prin experiența comunistă și care, uneori, au fost tratate din postura de elevi care trebuie să reînvețe democrația. De asemenea, ”o altă cauză este deficitul de democrație resimțit la nivelul instituțiilor europene” a explicat Vasile Dîncu. El a dat exemplul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, care încă nu a devenit o realitate palpabilă, deși cele două țări îndeplinesc toate condițiile tehnice, iar cel mai democratic for al Uniunii Europene, Parlamentul European, s-a pronunțat ferm în favoarea includerii celor două țări.

Vasile Dîncu și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană va putea folosi în comunicarea cu cetățenii un nou tip de concept narativ. El crede că țări precum România, prin universitatea clujeană, Polonia sau țările nordice pot contribui la reîmprospătarea acestui concept de comunicare.

Comments

comments

SHARE
Previous articleISU Cluj va primi trei ambulanțe 4×4
Next articleClujToday.ro: Elevii vor avea o nouă materie: Educație Financiară
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

4 × five =