Junii de la Mărișel, atracția turiștilor de Craciun, din Munții Apuseni

Trimite și altora

Colindul Junilor de la Mărişel, o tradiţie de Crăciun din Munţii Apuseni, a intrat în patrimoniul cultural al umanităţii. Obiceiul a fost înregistrat pe lista UNESCO sub denumirea de Colind de ceată bărbătească.

Obiceiul presupune formarea a câte două cete, formate din 12 flăcăi, conduşi de un tânăr însurat, numit staroste, care poartă o pană de fazan la cuşma de blană, ca semn al funcţiei sale.

Vreme de două zile, Junii nu au voie să doarmă, până când nu colindă fiecare casă din Mărişel. Preşedintele Asociaţiei Pelaghia, Viorel Pleşa, spune la Via Cluj TV că obiceiul face deliciul turiştilor care aleg să îşi petreacă Crăciunul în pensiunile de la Mărişel şi pentru a-i vedea pe Juni.

Comments

comments

SHARE
Previous articleAdrian Oros, PNL: Guvernul a ieșit slăbit din bătălia pentru moțiunea de cenzură
Next articleMonarhiștii clujeni au colindat Familia Regală la Săvârșin
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

sixteen − eleven =