Rata șomajului, la un minim istoric la Cluj

Trimite și altora

Rata șomajului din județul Cluj a atins un nou minim istoric. La nivelul județului, această rată a scăzut la 1,3 la sută în mod oficial. Neoficial, în Cluj-Napoca, rata șomajului este de aproximativ 0,5 la sută. Însă angajatorii își găsesc în continuare forță de muncă datorită universităților, care atrag zeci de mii de tineri din întreaga țară. Cei mai mulți dintre absolvenții facultăților clujene vor să rămână în orașul studenției lor.

Clujul are una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa. Multe companii se plâng că au probleme cu asigurarea forței de muncă. Însă angajatorii găsesc în continuare forță de muncă, datorită universităților. În fiecare an, aproximativ 20.000 de tineri termină cursurile universităților și intră pe piața muncii. Unii se angajează încă din timpul studenției, spune reprezentanta echipei care organizează Târgul de Cariere, Alina Agafiței.

Datele oficiale arată că numărul angajaților din Cluj a crescut cu peste 13.000 într-un an, iar salariile au crescut cu 14%, în medie la peste 3.000 lei. Potrivit Direcției Județene de Statistică, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie 2018 a era de 4.794 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 1,3%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna noiembrie din anul 2017. Din numărul total al şomerilor 51,2% sunt femei.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY