UBB, partener în proiectul de cercetare CONVERGE

Trimite și altora

Departamentul de Inginerie Chimică din cadrul Facultății de Chimie şi Inginerie Chimică a Universității Babeş-Bolyai este partener în proiectul de cercetare CONVERGE din Programul Orizont 2020.

Proiectul beneficiază de o finanțare de 5 milioane de euro din partea Comisiei Europene și îşi propune integrarea unor tehnologii inovatoare pentru conversia eficientă a biomasei şi în acelaşi timp reducerea costurilor de producție a biodieselului. Utilizarea şi integrarea unor tehnologii moderne pentru gazificarea biomasei, conversiei și separării hidrogenului și a dioxidului de carbon, purificării și comprimării hidrogenului, obținerii metanolului şi în cele din urmă a biodieselului vor constitui puncte importante ale acestei cercetări. Concomitent cu producția de biodisel, CONVERGE presupune şi captarea dioxidului de carbon rezultat în cadrul procesului, reducȃnd astfel cantitatea de gaze cu efect de seră, precum şi valorificarea unor produşi secundari cum ar fi benzenul, toluenul şi xilenul.

Rolul Departamentului de Inginerie Chimică în cadrul acestui proiect va fi de a evalua impactul de mediu a noii tehnologii. Ȋn acest scop se vor folosi instrumente specifice precum evaluarea ciclului de viață de la procesarea materiilor prime pȃnă la obținerea produsului final, biodiselul.

Lansată în noiembrie 2018, cercetarea se va desfăşura pe o perioadă de 42 de luni, cu implicarea a două universități, a trei centre de cercetare și a cinci companii europene. Din proiectul CONVERGE fac parte următorii parteneri: Politecnico di Milano (Italia), ECN-TNO (Olanda), Kemijski Institut (Slovenia), Universitatea Babeș-Bolyai (România), Hyet Hydrogen (Olanda), Institutt for energiteknikk (Norvegia), Campa Iberia (Spania), Biorecro (Suedia), Ca.Re. For Engineering (Italia) şi Enviral (Slovacia).

Multitudinea, diversitatea şi competențele partenerilor implicați în proiect acoperă întreg procesul de transformare a biomasei secundare la biodisel, urmărindu-se optimizarea acestui proces din punct de vedere tehnologic, economic şi din punctul de vedere al impactului asupra mediului înconjurător.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCea mai veche carte de bucate din România, retipărită la Cluj
Next articleCorina Crețu: Sentimentul de frică a reapărut în societatea românească, iar acest lucru este inadmisibil!
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

11 − two =