Cea mai veche carte de bucate din România, retipărită la Cluj

Trimite și altora

Cea mai veche carte de bucate de pe teritoriul actual al României a fost retipărită la Cluj. Este vorba de o carte în care se regăsește și prima rețetă a celebrei verze a la Cluj, care, acum câteva sute de ani, era gătită total diferit de cea pe care o putem gusta azi. Pe atunci, carnea de porc era înlocuită cu carne de rață și de pui, iar un ingredient care nu lipsea era reprezentat de ghimbir.

Cea mai veche carte de bucate se află în Biblioteca Academiei din Cluj și a fost tipărită în anul 1695. ”Ea este, de fapt, ediția a doua a unei cărți tipărite în anul 1693 de către tipograful Miklos Tothfalusi Kis. Acesta a primit rețetele de la o cunoștință, o preoteasă din Târgu-Mureș, Sofia Tofeus”, spune istoricul Jozsef Lukacs, cel care a descoperit întreaga poveste și care a tradus cartea din limba maghiară în limba română.

”Retipărirea acestei cărți reprezintă un adevărat act de cultură, pentru că gastronomia spune foarte multe despre un popor”, este de părere expertul în arta culinară Cosmin Dragomir.

Pe lângă rețeta verzei a la Cluj, cartea de bucate mai conține și alte rețete, de la sarmale până la pâine. Pentru cititori, cartea de bucate reprezintă o adevărată incursiune în mentalul colectiv al celor care au trăit acum trei secole.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujToday.ro: Aeroportul din Cluj a ajuns la pasagerul cu numărul 1.000.000
Next articleUBB, partener în proiectul de cercetare CONVERGE
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

six − 1 =