USR a depus legi pentru protejarea ciocârliilor și a caprelor negre

Trimite și altora

 

 

 

 

 

 

 

 

Parlamentarii USR Mihai Goțiu, Allen Coliban și Cornel Zainea au depus două inițiative legislative pentru protejarea ciorcârliilor, respectiv a caprelor negre din România. Propunerile vin ca o reacție la adoptarea cotelor de vânătoare pentru 2019/2020, prin ordin al Ministerului Apelor și Pădurilor, care prevede uciderea a peste 400.000 de ciocârlii și 600 de capre negre.

”De când a apărut știrea despre aprobarea cotelor de vânătoare a ciocârliei de câmp (alauda arvensis), am încercat să aflu și să înțeleg cu ce-or fi greșit păsările astea. Distrug recolte? Periclitează alte specii? Se înmulțesc necontrolat? Ei bine, nimic din toate acestea. Ba, din contră, specia e în declin la nivel european, iar vânarea ei e interzisă în majoritatea țărilor europene (cu excepția Italiei, Franței, Greciei, Ciprului, Maltei și… României). Iar de vânat se vânează pur și simplu pentru că limba ciocârliei e considerată a fi o delicatesă prin restaurantele din unele țări vestice, îndeosebi Italia. Cum, în timpul vânătorii, ciocârlia de câmp e aproape imposibil de identificat de alte specii de ciocârlii, braconajul e la liber cu patalama de la Ministerul Apelor și Pădurilor”, scrie senatorul Mihai Goțiu, într-o postare pe Facebook.

Propunerile legislative prevăd includerea ciorcârliei de câmp, respectiv a caprei negre în lista cu specii protejate, prevăzute în Anexa 2 a Legii vânătorii. O petiție inițiată pe platforma Declic, pentru includerea ciocârliei pe lista animalelor protejate de lege a strâns, în câteva săptămâni, peste 26.000 de semnături.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY