ClujToday: Cum a renăscut învățământul profesional și dual

Trimite și altora

În ultimii ani, Clujul a devenit judeţul cu cele mai mari performanţe şcolare obţinute în examene precum Bacalaureatul sau Evaluarea Naţională. În acest context, în care performanţele liceelor clujene este satisfăcătoare, preocuparea principală a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean este dezvoltarea şcolilor profesionale şi duale. Aceste iniţiative sunt susţinute şi de mediul de afaceri, dar şi de universităţi, pentru că Clujul se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Elevii acestor şcoli primesc burse din partea statului român, dar şi din partea companiilor private, potrivit ClujToday.ro.

În ultimii ani, numărul claselor din învăţământul profesional şi dual a urcat constant. În urmă cu patru ani, erau 42 de astfel de clase, însă, în acest an, sunt 57 de clase în şcolile profesionale şi duale. Fiecare elev are garantată posibilitatea de a face practică într-o mare companie. Şi aceasta pentru că mediul de afaceri susţine şi finanţează dezvoltarea învăţământului profesional.

În acest proces s-au implicat şi universităţile clujene. De exemplu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj susţine o şcoală profesională destinată lucrătorilor agricoli, deschisă în comuna Râciu, din judeţul Mureş. Acum, universitatea clujeană vrea să dezvolte o şcoală de potcovari, spune prorectorul universităţii clujene, Adrian Oros.

Citiți mai mult AICI

Foto: TimpOnLine.ro

Comments

comments

SHARE
Previous articleÎncepe Conferința Internațională a Clusterelor la Cluj
Next articleOpera Națională Română din Cluj împlinește un secol
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

fifteen − six =