Tot mai mulți clujeni sunt interesați de casele pasive. Este vorba de unele dintre cele mai eficiente tipuri de locuințe din lume.
Cea mai ridicată performanță energetică demonstrabilă prin măsurători și testată de peste 25 de ani, consum de energie mai scăzut cu 75 până la 90%, aer proaspăt permanent, temperatură și umiditate constante în orice parte a locuinței în orice anotimp, fără praf și fără noxe. Acestea sunt câteva dintre avantajele caselor pasive, supranumite casele viitorului și considerate drept cele mai eficiente construcții din lume.
Două dintre aceste case din Cluj și una precertificată din județul Mureș își deschid în weekend porțile pentru publicul larg. Echipa EvoHouse, care a lucrat la construirea și proiectarea lor, pregătește prezentări și tururi pentru toți cei interesați.
EvoHouse Luminii, EvoHouse Coste și EvoHouse Ernei vor fi deschise specialiștilor din arhitectură și publicului larg în perioada 8-10 noiembrie, în cadrul Zilelor Deschise ale Caselor Pasive. În cadrul celor trei zile, de vineri și până duminică vor avea loc tururi ghidate, prezentări și discuții despre casele pasive, dar și despre cum se pot reabilita extrem de eficient casele și apartamentele cu principiile caselor pasive.
Reabilitare termică certificată de Passivhaus Institut din Germania
Evenimentul e adresat și celor care vor să-și renoveze sau să-și reabiliteze locuința. Ei vor afla în ce fel pot îmbunătăți foarte mult calitatea aerului și confortul spațiului, dar și cum se pot apropia foarte mult de standardul casei pasive, chiar dacă locuința e una cu un consum mare de energie în prezent.
Evenimentul este unul afiliat internațional, organizat de Passivhaus Institut din Darmstadt, Germania, sub numele de International Passive House Open Days. La Cluj, Zilele Deschise ale Caselor Pasive sunt organizate de EvoHouse, ONG și centru de excelență pentru clădirile viitorului care a construit, printre altele, în România prima casă pasivă certificată internațional.
Cum pot fi vizitate casele viitorului
La tururi și la prezentări sunt așteptați toți cei care vor să afle detalii despre casa pasivă, sunt preocupați de sănătatea lor și a familiei lor și doresc să cunoască cele mai noi tendințe din domeniul arhitecturii viitorului.
Două dintre casele pasive din Cluj, EvoHouse Luminii și EvoHouse Coste, vor fi deschise pentru specialiști și pentru publicul larg de vineri și până duminică (8-10 noiembrie) în cadrul unor tururi ghidate și prezentări la care oricine poate participa în mod gratuit. La Mureș, doritorii pot vizita duminică EvoHouse Ernei, casă precertificată. E nevoie doar de înscriere online pentru că locurile sunt limitate: https://forms.gle/ZmVmJZvqSMmtMdHC8.