Circuit turistic pentru bisericile de lemn din județul Cluj

Trimite și altora

Bisericile de lemn din județul Cluj vor fi puse în valoare prin intermediul unor circuite care promovează moștenirea arhitecturală și istorică a Transilvaniei. Cele mai multe dintre aceste biserici sunt monumente istorice ridicate în secolele XVIII și XIX. Unele dintre ele au nevoie de restaurare înainte de a intra în circuitul turistic.

În județul Cluj există câteva zeci de biserici de lemn care au o mare valoare arhitecturală și istorică. Ele merită să fie promovate în rândul turiștilor, deoarece sunt reprezentative pentru viața comunităților de români transilvăneni de acum câteva sute de ani, spune istoricul Leonard Horvath.

Una dintre cele mai interesante biserici din lemn este cea din Buru. Ea a fost construită de Horea, în Sălciua. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, biserica a fost demontată, transformată în plute care au coborât pe Arieș și remontată în Buru. Sătenii sunt mândri de vechea lor biserică.

În Mărișel, sătenii pun în valoare nu doar vechile lor biserici, ci și vechi case din lemn. Una dintre ele a fost transformată în muzeu, în centrul satului, spune președintele Asociației Pelaghia, Viorel Pleșa.

Zecile de biserici de lemn din județul prezintă o mare diversitate de stiluri, însă au câteva elemente comune: o turlă pătrată de lemn, acoperiș de șindrilă, precum și forma hexagonală sau octogonală a absidei în care se află situat altarul. Un alt element comun este reprezentat de pictura naivă de inspirație bizantină care decorează interiorul acestor vechi lăcașuri de cult.

Comments

comments

SHARE
Previous articleAutoritățile de la Budapesta impun noi măsuri de intrare pe teritoriul Ungariei
Next articleDe ce recâștigă vinurile românești piața internă
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

fifteen − 7 =