Casele inteligente sunt tot mai prețuite la Cluj. În contextul pandemiei, oamenii au început să își petreacă tot mai mult timp în propriile lor locuințe, iar astfel a apărut dorința de a investi mai mult în modernizarea acestor case. Noile tehnologii au fost o soluție la îndemână pentru a crește calitatea vieții celor care locuiesc în casele respective.
Casele inteligente încorporează un mare număr de sisteme care pot fi conectate, prin rețeaua wi-fi, la un un router central. Acesta este gestionat cu ajutorul unor aplicații, prin care proprietarii caselor inteligente pot controla temperatura din interior, camerele de supraveghere din exterior, iluminatul cu ajutorul corpurilor de tip LED sau sistemele de irigații din grădină, spun specialiștii companiilor care vând routere pentru casele inteligente.
Casele inteligente se bazează și pe panouri fotovoltaice, pe folii de protecție termică pentru suprafețele mari de sticlă și pe acoperișuri moderne. Tot mai la modă sunt acoperișurile înierbate, protejate de membrane speciale, spune inginerul Arpad Abram.
Cererea pentru case inteligente s-a dublat față de anul 2015, spune patronul unei firme de construcții, Mircea Miron.
O casă inteligentă poate costa cu până la 25 la sută mai mult decât o casă obișnuită. Însă întreținerea ei este mult mai ieftină decât cea a unei case normale, datorită economiilor făcute la utilități. De aceea, investiția suplimentară este amortizată rapid.