Fațada Palatului Banffy a fost complet restaurată – Muzeul de Artă își regăsește, treptat, splendoarea

Trimite și altora

Cel mai frumos edificiu baroc din România, Palatul Banffy din Cluj-Napoca, azi Muzeul de Artă, își regăsește, treptat, splendoarea de altă dată. Fațada palatului a fost complet restaurată.

Amplele lucrări la acest imobil monument istoric cu o valoare arhitecturală deosebită au debutat în cursul anului 2018.

”Lucrările au constat, în principal, în decaparea și refacerea tencuielilor de la fațadă, curățarea pietrei și îndepărtarea materialelor necompatibile cu natura acesteia, completări estetice și zugrăvirea exterioară. De asemenea, a fost restaurată poarta fațadei principale, au fost executate pardoseli din piatră naturală, antiderapantă, au fost curățate și consolidate elementele din piatră cioplită și au fost cioplite și montate elemente sculpturale noi, din calcar. Totodată, au fost înlocuite tâmplăriile ferestrelor de la parter și au fost restaurate cele ale ferestrelor și ușilor de la etaj, fiind montate geamuri termo-fonorezistente. Au mai fost restaurate și montate grilaje și obloane metalice, fiind amplasate burlane și glafuri din tablă de cupru precum și sisteme de protecție anti păsări.

Odată cu finalizarea acestei investiții a Consiliului Județean, locuitorii Clujului și turiștii, deopotrivă, pot admira, din nou, începând din această săptămână, frumusețea celui mai important edificiu baroc din municipiu și unul de referință pentru arhitectura de secol XVIII din Transilvania”, spun reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY