Interesul pentru agricultura ecologică este tot mai mare în Cluj, precum și la nivel național. Și aceasta pentru că atât Uniunea Europeană, cât și Guvernul României alocă sume tot mai mari pentru a sprijini acest tip de agricultură, potrivit ClujToday.ro. Oficialii europeni ar dori ca, până în 2030, agricultura ecologică să fie practicată pe minim 25 la sută din suprafața agricolă a României, iar pentru atingerea acestui obiectiv au alocat sume impresionante prin intermediul programului Green Deal. În total, agricultura românească va beneficia de 21,65 de miliarde de euro în acest interval bugetar european, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros.
Tranziția la agricultura ecologică este îndelungată și laborioasă. Fermierii trebuie să înceteze să mai utilizeze îngrășăminte chimice și pesticide și, apoi, să își certifice suprafețele cultivate. În final, hrana produsă va fi mai puțină decât cea rezultată din agricultura chimizată, însă mult mai valoroasă din punct de vedere economic și mult mai sănătoasă. În județul Cluj, cea mai mare fermă ecologică este deținută de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Ferma este situată în comuna Cojocna, iar alimentele obținute pot fi cumpărate din cele două magazine pe care le deține universitatea în Cluj-Napoca, spune directorul general al universității, Lucian Naș.
Dezvoltarea agriculturii ecologice și producția de alimente tradiționale sunt susținute și de mișcarea Slow Food Transilvania, spune unul dintre fondatorii acesteia, Indrei Rațiu.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii estimează că tranziția spre agricultura ecologică va fi cel mai ușor de realizat în Transilvania. Și aceasta pentru că aici predomină fermele mici și mijlocii, în timp ce în sudul țării predomină fermele mari și foarte mari.