Clujul atrage tot mai multe investiții în domeniul energiei verzi. În județ, mai multe terenuri degradate au fost acoperite cu panouri fotovoltaice care produc energie renegenerabilă, în timp ce, în Munții Apuseni, în zone precum Mărișelul, sunt studiate oportunitățile legate de instalarea unor parcuri eoliene. Însă există și câteva inițiative smart: parcuri fotovoltaice în care dispunerea panourilor este controlată cu ajutorul GPS-ului ori instalații de trigenerare ori de cogenerare care utilizează mult mai eficient combustibilii clasici.
Producerea și utilizarea de energie verde reprezintă o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice. La Cluj-Napoca a luat ființă un cluster de energie verde, care îi încurajează pe antreprenori și pe autorități să investească în acest tip de energie. Mai mult, în cadrul Cluj Innovation Park, acest cluster va construi, cu bani europeni, un parc energetic smart, după cum spune reprezentanta Transilvania Green Energy Cluster, Alexandra Stoica.
Există inițiative smart care urmăresc și utilizarea mai eficientă a combustibililor clasici, inclusiv a metanului care poate fi produs prin fermentarea unor resturi vegetale.
La Cluj, autoritățile încurajează folosirea tehnologiilor nepoluante. Clujul a fost primul oraș care a pus în circulație autobuze electrice, iar întreg transportul public urban ar urma să devină electric până în 2030. Autoritățile locale doresc ca orașul Cluj-Napoca să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.