Plugușorul și Sorcova, tradiții de Anul Nou păstrate în Transilvania

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase tradiții populare de Anul Nou este Plugușorul. Astfel, de Anul Nou, cete de copii și de tineri se strâng și încep să colinde casele celor dragi. Copiii rostesc versuri prin intermediul cărora urează prosperitate, sănătate și recolte îmbelșugate gospodarilor. În Transilvania, unele versuri îl evocă pe împăratul Traian, cel care a cucerti Dacia. Versurile sunt însoțite de pocnete din bici și sunat din clopoței. Urările vesele sunt răsplătite cu cozonac, prăjituri și mici daruri.

Un alt obicei de Anul Nou este Sorcova. Și acesta este practicat de copii, care se strâng în cete și colindă casele gospodarilor. Ei duc nuiele împodobite cu clopoței, panglici, cicuri sau flori.

Urările pe care le fac copiii care merg cu Sorcova sunt, de asemenea, de sănătate, prosperitate și recolte îmbelșugate.

Comments

comments

SHARE
Previous articleMobexpert vinde grupului CTP platforma logistică din Vidrasău
Next articleGrupul Louis Delhaize vinde șase hypermarche-uri Cora
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

sixteen + three =