Important premiu european pentru o clădire emblematică a Clujului

Trimite și altora

Un proiect cultural din Cluj a câștigat unul dintre Premii Europene pentru Patrimoniu, acordate în acest an, cunoscute și sub numele de Premiile Europa Nostra. Este vorba de proiectul numit Casa Libertății Religioase, un centru cultural amenajat în fosta reședință a episcopilor unitarieni din Cluj. În total, din cele 30 de premii Europa Nostra acordate în acest an, trei au ajuns în România. Pe lângă proiectul de la Cluj, au mai fost premiate proiectele Semne Cusute din București și Muzeul de la Piscu din județul Ilfov.

Casa Libertății Religioase este un centru cultural din Cluj, creat într-o clădire din secolul al XVI-lea, reconstruită și reamenajată de-a lungul secolelor. În această casă s-a aflat reședința episcopilor unitarieni, o biserică protestantă cu rădăcini maghiare, apărută chiar în județul Cluj, în anul 1568. Această clădire este un exemplu de restaurare reușită, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Premiul Europa Nostra reprezintă o recunoaștere extraordinară a unei restaurări de bună calitate, spune istoricul Leonard Horvath.

În Casa Libertății Religioase există o expoziție de tip muzeal, săli de conferințe, dar și un bistro destinat celor pasionați de gastronomia transilvăneană. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY