O echipă de IT-ști din Cluj dezvoltă un proiect legat de utilizarea dronelor în medicina de urgență

Trimite și altora

O echipă de tineri IT-ști din Cluj lucrează la un proiect referitor la utilizarea dronelor în medicina de urgență. Mai exact, sub coordonarea medicilor specializați în telemedicină, dronele ar urma să transporte anumite dispozitive medicale sau medicamente care pot salva vieți, în situațiile în care ambulanțele rămân blocate în trafic. Deocamdată, scenariul pe care lucrează tinerii clujeni este cel în care dronele transportă defibrilatoare care pot salva vieți, în cazul unui stop cardiac.

Start-up-ul care lucrează la proiectul utilizării dronelor în domeniul medicinii de urgență reunește tineri absolvenți și studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca și ai Universității Babeș-Bolyai. Această idee a pornit de la o temă primită la facultate, spune reprezentantul echipei, Andrei Voic, prezent în emisiunea IT Report de la Via Cluj TV.

Dronele concepute de tinerii clujeni pot transporta dispozitive medicale sau medicamente care vor fi administrate sub supravegherea medicilor specializați în telemedicină, mai spune Andrei Voic.

Potrivit studiilor realizate de specialiștii în medicină, fiecare minut este crucial în cazul unui atac de cord. Practic, în astfel de cazuri, șansele de supraviețuire scad cu 10 la sută în fiecare minut în care persoana respectivă nu primește asistență medicală. Însă utilizarea dronelor nu va fi restrânsă doar în cazurile de atac de cord, ci și în alte cazuri, precum cele ale persoanelor mușcate de insecte sau de reptile veninoase. În aceste cazuri, dronele pot transporta serurile care combat veninul și care, astfel, contribuie la salvarea vieții celor mușcați sau înțepați. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY