Piața imobiliară din capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca se reașează. Ea rămâne cea mai scumpă piață imobiliară din România, cu prețuri care ating 2.500 de euro/metru pătrat construit. Însă apar semnele unei crize. Numărul de tranzacții a scăzut semnificativ, potrivit datelor INS. Motivul este acela că prețurile la imobiliare au crescut mult mai mult decât salariile, iar investițiile în domeniul imobiliar la Cluj au devenit nerentabile. Cu toate că numărul de tranzacții scade, prețurile continuă să crească, alimentate de inflație, de dobânzile bancare în creștere și de interesele speculative ale unor investitori, potrivit ClujToday.ro.
Anul 2022 a adus recalibrarea pieței imobiliare din Cluj. Pentru prima dată de la criza din anii 2008 – 2012, numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut. Potrivit datelor oficiale, în 2022 au fost cu 18 la sută mai puține tranzacții decât în 2021. De asemenea, a scăzut cu 6 la sută și suprafața totală autorizată de dezvoltatorii imobiliari, ceea ce înseamnă că, în acest an, tendința de scădere ar putea continua. Există mai multe explicații pentru această scădere. Pentru că prețul proprietăților imobiliare din Cluj a crescut mai mult decât salariile, mulți clujeni au renunțat la ideea de a investi în acest domeniu. De asemenea, creșterea dobânzilor bancare i-a descurajat pe cei care doreau să ia credite imobiliare. Un alt factor a fost reprezentat de războiul din Ucraina, care a paralizat piața imobiliară pentru câteva luni. Nici debutul acestui an nu a fost foarte dinamic, spune reprezentanta celei mai mari agenții imobiliare din Cluj (Napoca Imobiliare), Ioana Oltean.
În aceste condiții, unii dintre clujeni s-au reorientat spre case mai ieftine, construite din materiale noi, de tipul structurilor metalice sau panouri sandwich, în comunele din jurul orașului, spune antreprenorul Sorin Sălăgean.
O altă tendință este cea a preferinței pentru blocurile noi, ridicate în zona metropolitană sau în cartierele periferice, spune reprezentantul altei agenții imobiliare, Paul Măluțan.
Tendințele de pe piața imobiliară se regăsesc și pe piața materialelor de construcții, spune antreprenorul Ionuț Coman, fondatorul OptGroup și Proiectura.
Reașezarea pieței construcțiilor este vizibilă cu ochiul lider, afirmă antreprenorul Mircea Miron. În tot acest context, există și loc pentru optimism moderat. Antreprenorii speră că piața imobiliară va reveni la tendința de creștere, în contextul în care economia va beneficia de injecția de bani prin PNRR, alte programe europene și pentru că multe dintre companiile clujene înregistrează profituri serioase, care lasă loc pentru investiții imobiliare ale firmelor și pentru creșterea salariilor angajaților care vor să își cumpere proprietăți în Cluj.