Vinurile românești sunt tot mai apreciate de străini. Acest lucru este dovedit de exporturile în creștere realizate de producătorii autohtoni, dar și de numărul tot mai mare de turiști străini care participă la tururile organizate în podgorii. Cel mai mare interes, atât în domeniul exporturilor, cât și în cel al turismului, este generat de soiurile românești.
România a devenit unul dintre marii producători de vin din Uniunea Europeană. Țara noastră se află pe locul 5 la nivelul Uniunii, după Spania, Franța, Italia și Portugalia. De asemenea, România se află între primii 15 producători de vin la nivel mondial. În anul 2021, producătorii români au realizat o producție totală mai mare de 4.400 de hectolitri. Din aceasta, 174.000 de hectolitri au fost exportați. De mare apreciere se bucură soiurile specific românești, spune proprietara unei crame din Cluj, Delia Banga.
Unele dintre aceste soiuri românești au fost salvate datorită unor pasionați. Așa ar fi soiul Iordana, care este cultivat doar pe domeniul viticol Apoldia Maior, care aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, spune rectorul Cornel Cătoi.
Străinii descoperă vinurile românești atât în cadrul târgurilor internaționale, cât și prin intermediul unor tururi găzduite de podgorii, spune fondatoarea unei agenții de turism, Dor Travel, Simona Bartiș.
În ultimii ani, exporturile de vin românesc au crescut semnificativ. Totuși, mai puțin de 10 la sută din cantitatea totală produsă în România este vândută în străinătate. Specialiștii în domeniul viticol se așteaptă ca exporturile să crească pe măsură ce reputația vinurilor românești devine tot mai bună în întreaga lume.