Comunitatea locală din Cluj a investit sume consistente în modernizarea și extinderea iluminatului public. Vechile corpuri de iluminat, bazate pe incandescență, au fost înlocuite cu corpuri de iluminat de tip led, care sunt mai eficiente și mai durabile. De asemenea, până în anul 2030, municipalitatea intenționează să investească încă cinci milioane de euro pentru modernizarea în continuare a sistemului de iluminat public.
Clujul s-a numărat printre primele comunități din România care au început să mizeze pe corpurile de iluminat de tip led. Acestea consumă o cantitate mult mai mică de energie decât vechile corpuri de iluminat și sunt mai eficiente. În multe zone ale orașului, sistemul de iluminat public a fost sau este refăcut pe bani europeni. Așa ar fi strada Memorandumului sau proiectul aflat în derulare în zona Universității Babeș-Bolyai. Acest proiect de refacere a centrului istoric al orașului a stârnit și multe controverse, provocate de modul în care municipalitatea a ales să trateze monumente de for public, precum grupul statuar al Școlii Ardelene, care a fost scos de pe vechiul său soclu și pus la nivelul caldarâmului.
Însă, chiar dacă Clujul are unul dintre cele mai moderne sisteme de iluminat public, autoritățile locale au decis să investească încă cinci milioane de euro până în 2030 pentru extinde și moderniza acest sistem. Vor fi folosite în continuare sisteme led, precum și telegestiunea acestora. În total, ar urma să fie instalate încă 10.000 de corpuri de iluminat și să fie realizat iluminatul monumental pentru 20 de obiective din Cluj. De asemenea, autoritățile locale vor să stocheze și să utilizeze într-o măsură cât mai mare energia regenerabilă.