Emisiune de obligațiuni de peste 75 milioane de euro pentru Consiliul Județean Cluj

Trimite și altora

Consiliul Județean (CJ) Cluj va lansa o emisiune de obligațiuni în valoare de 75.680.000 de euro, pentru finanțarea unor proiecte, dar și pentru rambursarea, în avans, a celor două credite existente la nivel de județ.

Mai exact, forul administrativ județean se va împrumuta de acești bani, prin emisiuni de obligațiuni.

În acest context, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a susținut miercuri, 25 octombrie 2023, alături de președintele firmei de consultanță financiară VMB Partners, Valentin Miron, o conferință de presă în cadrul căreia a explicat că aceste obligațiuni vor fi emise în plasament privat, sub forma a 756,800 obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București.

“Mă bucur că am reușit, alături de consultantul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. (…) Planul investițional propus astăzi, va întări poziția de lider național în dezvoltarea Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură” a explicat Alin Tișe.

Maturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029.

Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone ”A”.
Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali și unui număr de maximum 149 de investitori de retail.

Astfel, pe lângă refinanțarea datoriei existente, fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de către CJ Cluj, aflate în diverse stadii de implementare, precum:
– modernizarea a peste 160 km de drumuri județene componente a rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei;
– dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene;
– edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă;
– reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY