Alimentele tradiționale au tot mai multă căutare la Cluj

Trimite și altora

Produsele agroalimentare românești, mai ales cele tradiționale, au o trecere tot mai mare la export, dar și pe piața internă. Micii producători sunt încurajați să se asocieze și să livreze produsele împreună, astfel încât ele să își păstreze un cost decent. La Cluj, au apărut mai multe cooperative și asociații, precum și un cluster de agricultură, care promovează ideea coalizării producătorilor locali de alimente.

Alimentele tradiționale și cele ecologice se bucură de o trecere tot mai mare. Sunt foarte multe companii care au reușit să exporte pe piețele din Europa Occidentală produse precum uleiuri presate la rece, brânzeturi sau mezeluri, însă în cantități relativ mici. De aceea, producătorii de alimente au început să se asocieze și să își negocieze condiții mai bune cu distribuitorii. De multe ori, produsele lor sunt lansate pe piață în cadrul unor târguri ori evenimente precum Transilvania Food Summit, organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

De asemenea, piețele tradiționale de week-end reprezintă o oportunitate excelentă pentru micii producători.

În plus, mulți mici producători s-au asociat în cooperative. De exemplu, producători de legume și fructe din Jucu și Apahida s-au asociat în cooperativa Lunca Someșului Mic; crescătorii de bovine au format cooperativa Someș-Arieș, iar cei de ovine și de caprine cooperativa Ijarul. Există și un cluster de agricultură, care include, pe lângă producători, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY