Analiză: Anul 2024 aduce o criză a uleiului de măsline

Trimite și altora

Piața uleiului de măsline extravirgin se confruntă cu o criză fără precedent în 2024, cu o scădere semnificativă a producției în cele mai importante țări producătoare de ulei de măsline: Spania, Grecia și Italia. Această situație este provocată în principal de condițiile meteorologice extreme, în special seceta prelungită din ultimii doi ani. Cu un preț record per litru, transportatorii de ulei de măsline solicită acum asigurarea împotriva riscului crescut de furturi. Tentativa de furt a devenit o preocupare majoră, pe măsură ce prețurile ridicate și stocurile limitate au creat o atracție semnificativă pentru hoți.

Provocări majore în industrie

Seceta persistentă din Spania, Italia și Grecia a dus la o scădere drastică a producției de ulei de măsline extravirgin. Aceasta nu este doar o problemă locală, ci are implicații la nivel global pentru industria alimentară și cosmetică. Producătorii și distribuitorii se confruntă cu provocări semnificative în asigurarea aprovizionării constante pentru a satisface cererea în continuă creștere.

Riscuri ridicate în transportul de ulei de măsline

Pe fondul crizei actuale, transportatorii au devenit conștienți de riscurile sporite asociate cu transportul de ulei de măsline. Furturile au devenit din ce în ce mai frecvente, iar industria a răspuns cu solicitarea de a avea o asigurare obligatorie pentru toate transporturile de ulei de măsline pentru a minimiza pierderile financiare și a menține integritatea lanțului de aprovizionare.

Cererea crescută, consecința conștientizării importanței nutriției

În contextul scăderii producției și a creșterii riscurilor de transport, cererea de ulei de măsline a crescut semnificativ, susținută de interesul tot mai mare pentru o nutriție sănătoasă. Grupurile de vârstă în special seniorii, conștienți de importanța unei vieți sănătoase, se orientează spre alimentația echilibrată și benefică pentru sănătate. “Consumatorii din întreaga lume își reevaluează alegerile alimentare în lumina crizei actuale a uleiului de măsline. Seniorii în special, înțelegând frumusețea vieții și dorind să se bucure de momente prețioase alături de familie, devin tot mai interesați de alimentația lor și caută alternative sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin”, a declarat David Filipaș, fondatoe Dolive store SRL unul dintre cei mai importanți distribuitori de ulei de măsline extravirgin din România.

Perspective și oportunități

În ciuda provocărilor, criza uleiului de măsline aduce și oportunități. Producătorii și distribuitorii sunt încurajați să inoveze și să găsească soluții sustenabile pentru a depăși această perioadă dificilă. Industria nutrițională are o șansă unică de a educa și de a inspira consumatorii să își îmbunătățească obiceiurile alimentare pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Mai mult, țări cu o climă asemănătoare zonei din jurul Mării Mediterane au început să planteze masiv măslini. Chiar au inovat și au reușit să dea naștere unui măslin care intră în producție după 3 ani față de un măslin normal care începe să producă măsline doar după 6 ani.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY