ClujToday: România a câștigat procesul Roșia Montană – Cine sunt clujenii care au pledat în litigiu

Trimite și altora
Foto: G4Media
Foto: G4Media

România a câștigat procesul în care compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni. Din echipa care a câștigat acest litigiu pentru România a făcut parte profesorul universitar clujean Dacian Dragoș. De asemenea, avocatul și cadrul didactic UBB Marius Harosa a avut un rol decisiv înainte de acest proces, prin anularea unor autorizații obținute de RMGC. Astfel, Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO. Dacian Dragoș a precizat că și Emil Boc a depus mărturie pentru România, în acest proces. De partea cealaltă, RMGC a fost reprezentată tot de un clujean, avocatul Ovidiu Podaru, potrivit ClujToday.ro.

”România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

Guvernul României salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român”, a transmis Guvernul României.

”Prima dată în 12 ani când nu sunt acasă de ziua mea, dar am avut un motiv întemeiat. Sunt onorat că am reprezentat țara mea în cel mai complex arbitraj al ultimelor decenii. Ce echipă minunată! Va mulțumesc pentru toate urările adresate, îmi pare rău că nu am putut răspunde la toate individual. P.S. Tortul mă aștepta acasă????”, a scris Dacian Dragoș pe Facebook.

”Vă anunâ cu mândrie că România a câștigat procesul la ICSID cu Gabriel Corporation !!!!! Este una dintre cele mai mari bucurii și victorii, în urma unei lupte de aproape 20 de ani !!!”, a scris Marius Harosa pe rețeaua companiei Meta.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY