Clujul rămâne cea mai scumpă piață imobiliară din România. Începutul acestui an a adus depășirea prețului mediu de 2.500 de euro pentru un metru pătrat construit, iar tendința este, în continuare, de creștere. Totuși, apartamentele sunt vândute mai greu decât în alți ani, deoarece prețurile au crescut mai repede decât salariile.
De mai mult de un deceniu, Clujul își păstrează poziția de cea mai scumpă piață imobiliară din România. Orașul continuă să crească, iar oferta de apartamente rămâne mai mică decât cererea. Unii experți în economie spun că birocrația din Primăria Cluj-Napoca întârzie multe proiecte imobiliare, iar acest factor influențează piața. La fel, Primăria Cluj-Napoca a promis că va construi, în asociere cu investitori privați, mai multe cartiere, în zone precum Lombului, Tineretului sau Soporului, însă acestea au rămas doar pe hârtie.
Un alt factor care influențează creșterea prețurilor este dat de salariile mari din industria IT. În Cluj-Napoca, există peste 25.000 de angajați ai companiilor tehnologice, care au salarii peste medie și care își permit să susțină creșterile de prețuri. La fel se întâmplă cu cei aproximativ 20.000 de angajați din domeniul serviciilor pentru afaceri.
În fine, la Cluj, există mii de studenți străini care își permit, la rândul lor, să investească în locuințe mai scumpe. Cei care nu își permit se mută în comunele limitrofe. În Florești, de exemplu, un metru pătrat construit costă cu puțin peste 1.500 de euro pe metrul pătrat. Tendința este în continuare de creștere. Însă tranzacțiile au loc mai greu, tocmai pentru că prețurile au crescut mai repede decât salariile.