Clujul vrea transport nepoluant până în 2030

Trimite și altora

Clujul este primul oraș din România care a introdus în circulație autobuze electrice. Aceste vehicule au fost cumpărate în 2018 cu ajutorul unei finanțări nerambursabile oferite de Guvernul Elveției. Acum, ambiția autorităților locale este să transforme întregul transport public din oraș în transport nepoluant.

Clujul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din această parte a Europei. Traficul intens generează o poluare la fel de intensă. De aceea, autoritățile locale au decis să mizeze pe transportul public verde. În consecință, Clujul a devenit primul oraș din România care a introdus în circulație autobuze electrice. Autoritățile locale și-au asumat că, până în 2030, întregul transport public din oraș va fi unul verde. Acest lucru înseamnă autobuze și microbuze electrice, tramvaie și troleibuze alimentate cu curent electric.

Însă nu este clar ce se va întâmpla cu liniile de transport în comun din zona metropolitană, care, încă, sunt deservite de autobuze care consumă combustibili fosili. O soluție ar putea fi cumpărarea unor autobuze cu baterii de capacitate mai mare. Însă o variantă pe care o vor testa autoritățile locale chiar în aceste zile ar fi autobuze alimentate cu hidrogen. Acest combustibil este considerat drept nepoluant, pentru că, în urma arderii hidrogenului, nu rezultă gaze care provoacă efect de seră sau pulberi poluante, ci apă.

Cel mai probabil, decizia referitoare la tipul de investiție va fi luată abia anul viitor, în baza unor calcule care implică deopotrivă prețul autobuzelor, mentenanța lor, precum și prețul energiei și al hidrogenului, precum și ușurința alimentării autobuzelor care se vor afla în trafic.

Comments

comments

Nu sunt comentarii