RFI: Referendumul anti-imigrație din Ungaria a fost invalidat

Trimite și altora

orbanViktor Orbán a pierdut pe teren propriu, adică exact pe tema antimigraționistă, care a dominat agenda politică ungară în ultimul an și care a sporit popularitatea premierului în rândul maghiarilor. Deși majoritatea covârșitoare a participanților la vot – 98 la sută – a susținut poziția guvernului la referendumul de ieri, consultarea populară nu a fost validată. Participarea la vot a fost de doar 43 la sută, sub limita de 50 la sută, potrivit RFI România.

Nereușita guvernului ungar este surprinzătoare dacă avem în vedere faptul că referendumul privind cotele obligatorii de migranți a fost inițiativa primului ministru și a venit după o campanie agresivă bazată pe temerile populației privind valul de migranți. Gábor Török, unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici ungari crede că tocmai duritatea campaniei a creat o antipatie față de pozitia guvernului în rândul votanților indeciși. Astfel partidul aflat la putere, Fidesz s-a putut baza doar pe cei mai fideli votanți ai săi și respectiv pe simpatizanții partidului de opoziție, radical de dreapta Jobbik. Ceea ce a fost prea puțin pentru pragul de validare.

Cu toate astea primul ministru Viktor Orbán a declarat ieri seara că decizia celor prezenți la consultarea populară de duminică este o armă îndeajuns de puternică pentru “lupta de la Bruxelles” împotriva cotelor obligatorii de refugiați. Premierul și-a prezentat intenția de a iniția o modificare a Constituției prin care se va preciza suverenitatea parlamentului ungar în decizii care țin de stabilirea în Ungaria a unor cetățeni străini. (Deși nu are o majoritate de două treimi, Fidesz poate conta în forul legislativ pe ajutorul deputaților de la Jobbik care mai devreme a pledat pentru o asemenea modificare a Constituției).

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleDouă rute aeriene interne leagă Iașiul de Cluj și Timișoara
Next articleNumărul firmelor germane din Transilvania de Nord s-a triplat în ultimii cinci ani
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five × four =