RFI: Risipa de mâncare, de la lege la practică

Trimite și altora

cinaRomânii aruncă la gunoi, în medie, aproximativ nouă kilograme de mâncare pe lună, arată statisticile făcute de mai multe organizaţii active în domeniul combaterii risipei de alimente. Prin faptul că irosim mâncarea, afectăm şi mediul înconjurător şi contribuim la încălzirea globală, spun reprezentanții aceloraşi organizaţii. De aceea, la Cluj, a avut loc, în acest sfârşit de săptămână, o cină comunitară făcută doar din ingrediente pe care supermarketurile le-ar fi aruncat, pe motiv că sunt inestetice şi nu le mai cumpără nimeni, potrivit RFI România.

În lume, o treime din mâncarea produsă este aruncată la gunoi. Risipa aceasta se produce în 40% din cazuri la noi în gospodării, spune Camelia Gui, organizatorul evenimentului de la Cluj.

“Nu stăm foarte bine, statistic vorbind, irosim, pe cap de locuitor, cam nouă kilograme de mâncare pe lună. Ca să vă daţi seama de cantitatea de mâncare risipită la nivelul întregii ţări, dacă am utiliza mâncarea risipită într-un an, în România, am putea hrăni Clujul timp de 20 de ani”, a declarat Camelia Gui.

O mână de tineri antreprenori din Cluj, din cadrul Junior Chamber International au adunat în jurul lor pe toţi cei care au dorit să afle mai multe despre risipa de alimente, dar mai ales cum poate fi ea combătută. Ei au organizat o cină comunitară, la care a putut participa oricine s-a înscris, spune Manuela Tăut, unul dintre organizatori.

„Ideea ne-a venit pentru că fiecare dintre noi vedem , când mergem la cumpărături, că rămân în supermarketuri, în pieţe, foarte multe alimente, foarte multe fructe şi legume pe care nu le cumpără nimeni pentru că sunt mai inestetice”, a spus Manuela Tăut.

Scopul cinei gătite live a fost şi acela de a arăta cum poţi avea mai mare grijă pentru mediul înconjurător, dacă înveţi cum să găteşti într-un anume fel.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleCompania Facebook devine mai permisivă cu postările utilizatorilor
Next articlePreluarea Time Warner de către AT&T influențează piața media din România – posibilă vânzare a ProTv
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five × 5 =