Puterea resentimentului

Trimite și altora

cornel-jurjuAbia s-o deşertat căruţa cu voturile patriei şi curg şuvoaiele… Şuvoaiele cu justificări, lămuriri, critici, opinii etc., toate despre marea victorie PSD-istă. Unii zic că-s de vină învinşii: Cioloş, Gorghiu, Falcă, tot PNL-ul. Alţii, dimpotrivă, îl laudă pe, deja, marele lider Dragnea, admiră „subtilităţile”, încă nepătrunse, ale strategiei de campanie câştigătoare.

Ş-atunci, îmi zic că n-o fi foc dacă, între atâtea analize docte, voi spune şi eu ceva. Şi spun, că votul din 11 decembrie a fost şi expresia unei, până la un punct, justificate stări resentimentare.

A românilor, care au nostalgia unei iluzorii „stabilităţi” din anii comunismului şi care sunt în căutarea cuiva dispus să le răzbune sărăcia şi nesiguranţa zilei de mâine.

A românilor, care se simt copleşiţi de un anume „curent” al Occidentului (mental, economic, cultural), în faţa căruia încearcă să supravieţuiască, refugiindu-se îndărătul obişnuitei „redute” naţionaliste, ranforsată cu reflexe de tip comunist sau autohtonist.

A românilor, care sunt striviţi de arbitrariul statului, care în ultimii ani a căpătat chipul DNA-ului sau al Laurei Codruţa Kovesi, şi care au nevoie de cineva care să-i poată, în sfârşit, „răcori”.

Neîndoielnic, PSD – ul, cu importantele sale ajutoare din mass-media, a fost partidul care a ştiut/a fost dispus să „instige” şi mai ales să colecteze în propria „desagă” electorală această importantă resursă resentimentară.

Rămâne de văzut ce va dori şi ce va şti să facă Liviu Dragnea şi al său PSD, cu această specială putere a resentimentului românesc. O vor transforma într-un alibi pentru o repoziţionare geostrategică a României, tentaţie ce pare contagioasă în regiune? Va fi folosită ca izvor de legitimare pentru măsuri care să poată „cuminţi” justiţia, să o readucă în parametrii de funcţionare anteriori anului 2004? Se vor lăsa purtaţi de aceast val al resentimentelor pentru a cufunda actul guvernării în aluviunile unui populism asfixiant, prin grave consecinţe economice şi sociale?

Să sperăm că nu! Mai ales să sperăm că, odată cu alcătuirea noii puteri, resentimentele vor lăsa locul raţiunii, interesului naţional corect interpretat şi promovat.

 

De Cornel Jurju, istoric

 

Clubul Monarhiștilor Clujeni, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY