Clujenii, tot mai interesați de clădiri verzi. Și de ce proprietarii de clădiri verzi le închiriază mai ușor decât birourile clasice

Trimite și altora

Interesul clujenilor pentru clădiri verzi este tot mai mare, iar spațiile care pot fi clasificate în această categorie sunt tot mai numeroase. Specialiștii spun că acest interes este stimulat de administrația locală, care oferă scutiri de taxe și impozite proprietarilor acestor clădiri.

Clădirile verzi sunt acelea care au o mare autonomie energetică și care reconvertesc diferite platforme industriale în zone în care poluarea este minimă. Proprietarii acestor construcții investesc în soluții precum centrale de cogenerare sau trigenerare, panouri solare sau fotovoltaice ori pompe de căldură. De asemenea, sunt utilizate acoperișurile înierbate, sisteme care captează și utilizează apa de ploaie pentru toalete sau pentru întreținerea spațiilor verzi, iar în izolarea termică a acestor clădiri verzi sunt incluse materiale naturale precum cânepa, lemnul sau lâna de oaie. În Cluj, au fost deja certificate drept clădiri verzi imobile de birouri, precum The Office sau Amera Tower, hoteluri precum Golden Tullip și școli, precum Transylvania College, însă în viitorul apropiat vor fi certificate și blocuri cu apartamente pentru locuit și case particulare, spune proprietarul unei firme de construcții, Mircea Miron.

Interesul pentru obținerea certificatelor de clădiri verzi este stimulat de reducerile fiscale oferite de autorități, spune Alexandra Stoica, specialist în certificarea clădirilor verzi.

De asemenea, proprietarii de clădiri verzi își găsesc mai ușor chiriași, arată studiile făcute de specialiștii în piața imobiliară. Și aceasta deoarece companii multinaționale sau firmele de IT care promovează o atitudine responsabilă față de mediu preferă să se stabilească în imobile care au certificatul de clădire verde.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY