Criză de forță de muncă pe piața clujeană. Ce soluții încearcă firmele

Trimite și altora

Companiile clujene se confruntă cu o criză tot mai mare a forței de muncă. În aceste condiții, ele sunt nevoite să recurgă la diferite soluții originale pentru a face față acestei provocări. Unele dintre ele se extind în alte orașe, altele încearcă să îi readucă în țară pe românii emigrați în Occident, iar altele încearcă să mizeze pe roboți pentru muncile simple.

În Cluj-Napoca, rata șomajului a scăzut sub 1 la sută. Companiile clujene își găsesc tot mai greu angajații de care au nevoie. Astfel că unele dintre companii au decis să se extindă în alte orașe, pentru a putea crește în continuare. De exemplu, o companie americană care produce software, Imprezzio Global, a fost nevoită să își deschidă un birou la Oradea, pentru a putea menține ritmul de dezvoltare, spune reprezentantul ei, Tudor Ciuleanu. De asemenea, Fortech, specializată tot pe producția de software, și-a deschis birou în Oradea, în timp ce iQuest și-a deschis birou inclusv în Varșovia.

Alte companii mizează pe roboți pentru a prelua sarcinile simple. O companie olandeză care produce sisteme de transport în intreprinderi a creat brațe robotice controlate pe calculator. Însă studenții Universității Tehnice sunt de părere că, peste câțiva ani, roboții ar putea fi întâlniți tot mai des și în cantine sau în restaurante.

Există și companii mizează pe readucerea în țară a românilor care au plecat la muncă în Occident. Însă, deocamdată, numărul celor care revin în țară este mult prea mic pentru a satisface cerințele pieței muncii.

Comments

comments

SHARE
Previous articleProiectul TransFeleacu a fost deblocat. Cât va costa noua centură ocolitoare a Clujului
Next articleBijutierii romi din Transilvania muncesc pentru mari case de modă din Occident
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × one =