Bijuteriile și obiectele de artă confecționate de meșteșugarii romi sunt tot mai apreciate în întreaga lume. Unii dintre ei își vând produsele pe cont propriu, în timp ce alții au început să primească diferite comenzi de la mari case de modă din Occident, precum Nina Ricci.
Reprezentanții unor case de modă din Milano, Paris, Viena, Londra sau New York au încheiat contracte cu meșteșugari romi din Transilvania. Aceștia confecționează bijuterii în serii mici, care sunt revândute apoi sub mari branduri. Cele mai căutate sunt bijuteriile confecționate din argint sau din aliaje ale unor metale prețioase, precum și bijuteriile care includ pietre semiprețioase. Motivul este acela că bijuteriile din această gamă sunt mai ieftine, iar numărul oamenilor dispuși să plătească o sumă rezonabilă pentru un brand celebru este mai mare decât al celor dispuși să investească mii de euro pentru o bijuterie din aur cu diamante sau safire. Meșteșugarii romi se bucură de faptul că pot să câștige un venit decent, spune soția unuia dintre ei, Camelia Popescu, care a participat la un târg de artă din Cluj.
De mare trecere se bucură și obiectele decorative, precum sfeșnicele sau pocalele confecționate din bronz sau din cupru, spune Rozalia Varga, din Brateiu.
Meșteșugarii romi care confecționează bijuterii sunt continuatorii unei tradiții artistice care are o vechime de sute de ani. Tainele meșteșugului sunt transmise în familie. Până recent, doar băieții continuau în mod obișnuit această tradiție, însă, în ultimii ani, au apărut și fete în comunitățile de romi din orașe care au început să deprindă și ele secretele acestei meserii bănoase.