Plafonare a creșterii prețurilor pe piața imobiliară din Cluj

Trimite și altora

Creșterea prețurilor de pe piața imobiliară a Clujului se apropie de plafonare. Există mai multe motive pentru acest fenomen. Primul este reprezentat de numărul mare de proiecte imobiliare care au ajuns la maturitate și care pot fi livrate. Cel de-al doilea este faptul că creditele imobiliare devin tot mai scumpe. Acest fenomen începe să se manifeste în mai multe orașe mari, în condițiile în care mai mult de trei sferturi dintre apartamente sunt cumpărate cu ajutorul creditelor ipotecare.

Clujul rămâne cel mai scump oraș din România din punctul de vedere al proprietăților imobiliare. Valoarea medie a unui metru pătrat construit de apartament este de peste 1.500 de euro. În acest context, la Cluj au fost demarate mai multe proiecte imobiliare, iar pentru a ține prețurile sub control, constructorii încep tot mai mult să folosească tehnologii noi, mai ieftine decât cele clasice. Așa este un sistem care permite scăderea semnificativă a costurilor cu izolarea clădirilor, explică inginerul Laszlo Mathe.

Creșterea ofertei de proprietăți imobiliare a dus la echilibrarea pieței, în condițiile în care oferta a crescut mai rapid decât cererea, spune reprezentanta Napoca Imobiliare, Ioana Oltean.

Un alt factor care contribuie la plafonarea creșterii prețurilor este reprezentat de faptul că creditele ipotecare devin tot mai scumpe. Acest factor este esențial, pentru că, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele opt luni ale anului 77 la sută dintre apartamentele vândute în România au fost cumpărate cu ajutorul creditelor bancare. Acest lucru înseamnă că băncile au ipoteci asupra a aproape 70.000 din cele 87.000 de apartamente vândute în România în primele opt luni. Valoarea totală a creditelor imobiliare acordate până la sfârșitul lunii august era de 4,3 miliarde de lei, însă în această sumă intră și creditele acordate pentru cumpărarea de case și de terenuri pentru construcții.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

18 − five =