Iohannis, la Munchen: E nevoie de întărirea poziției NATO în Est

România a deschis, sâmbătă, dezbaterile celei de-a 55-a ediţie a Conferinţei internaţionale de securitate de la Munchen. În calitate de reprezentant al statului care deține președinția rotativă a UE, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie ca NATO să îşi întărească postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic din Europa, potrivit RFI România.

România sprijină ferm o coeziune crescută pe Flancul Estic, între nordul şi sudul acestuia. Regiunea Mării Negre, unde provocările la adresa mediului de securitate sunt în creştere (…) are nevoie de o prezenţă NATO mai accentuată”, a declarat Iohannis făcând referire la situația încă tensionată din Ucraina și implicarea Rusiei în această zonă.

“(…) Într-adevăr, Securitatea în Europa şi Apărarea Europei sunt cu siguranţă subiecte esenţiale şi de actualitate. Punctul de plecare inevitabil al oricărei discuţii pe teme de securitate şi apărare este complexitatea mediului internaţional actual. Ne confruntăm în acelaşi timp atât cu ameninţări clasice, cât şi asimetrice, din diferite direcţii strategice. Şi acestea nu sunt îngrijorări doar la nivelul politicienilor, al militarilor şi al strategilor. Astăzi, temerile cu privire la securitate reprezintă o preocupare predominantă a cetăţenilor noştri europeni. În acelaşi timp, sistemul internaţional multilateral se află sub o presiune crescândă, iar adaptarea sa la noile realităţi este pentru noi probabil cea mai mare provocare”, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, în alocuţiunea susţinută la cea de-a 55-a Conferinţă pentru Securitate de la Munchen.

El a spus că răspunsul său la aceste provocări este coeziunea, în sensul său cel mai larg, susţinând că este nevoie de o abordare coezivă şi incluzivă din partea Statelor Membre şi a instituţiilor europene.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

16 − 3 =