Hunor Kelemen, reales la al XIV-lea Congres

Trimite și altora

Aproape 1.000 de delegați participă la Congresul UDMR organizat în Sala Polivalentă din Cluj. Aceștia vor dezbate și vor vota o strategie care vizează dezvoltarea comunităților maghiarilor din România în următorii 30 de ani. De asemenea, delegații la Congres îl vor vota pe noul președinte al UDMR, precum și candidații Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European.

La Congresul UDMR de la Cluj au venit reprezentanții principalelor partide parlamentare din România și Ungaria, precum și reprezentanți ai formațiunilor politice ale maghiarilor din Ucraina, Serbia, Slovacia și Croația. Reprezentanții partidelor maghiare au semnat la Cluj o declarație prin care se angajează să colaboreze pentru a promova interesele maghiarilor din ceea ce ei numesc Bazinul Carpatic, un eufemism pentru a descrie teritoriul care revenea regatului ungar din cadrul Austro-Ungariei.

Delegații îl vor alege mâine și pe noul președinte al UDMR. Este exclusă vreo supriză, pentru că la alegerile organizate la Congresul al XIV-lea al UDMR există un candidat unic, actualul președinte al formațiunii, Hunor Kelemen. De asemenea, delegații la Congres vor vota lista de candidați la alegerile pentru Parlamentul European. Cinci candidați concurează pentru două sau trei mandate. Însă cel mai important document care va fi votat în cadrul Congresului reprezintă o strategie pentru următoarele trei decenii destinată maghiarilor din România. Această strategie vizează păstrarea identității naționale, dar și creșterea nivelului de trai, stabilitate economică și investiții în infrastructură, spune Hunor Kelemen.

De asemenea, liderii UDMR sunt preocupați și de alegerile prezidențiale. Maghiarii vor avea un candidat propriu, a mai spus Hunor Kelemen.

Printre politicienii care au luat parte la Congresul UDMR s-au numărat președintele Senatului și al partidului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, care conduce Partidul Creștin-Democrat, președintele USR, Dan Barna, prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, fostul premier, actualul primar din Cluj, Emil Boc, sau președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor. Șefii Guvernelor de la București și Budapesta au declinat invitația de a participa la acest Congres. De asemenea, nu participă nici unul dintre liderii de vârf ai Partidului Popular European, formațiunea politică la care este afiliată UDMR.

Comments

comments

SHARE
Previous articleRomânia, fără buget – Președintele Klaus Iohannis a atacat legea bugetului de stat la Curtea Constituțională
Next articleVia Cluj tv: Cine poate salva Moldova din ghearele oligarhilor
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two × five =