Comunele din jurul Clujului care refuză blocurile – Ce spun primarii

Trimite și altora

Tot mai mulți primari din zona metropolitană a Clujului decid să interzică ridicarea de blocuri pe teritoriul unităților administrative pe care le conduc. Decizia lor vine după ce alte comune au devenit adevărate orășele-dormitori pentru zeci de mii de oameni care fac zilnic naveta în Cluj-Napoca. Primarii care refuză blocurile spun că vor să mențină o calitate ridicată a vieții în comunitățile lor.

Zona metropolitană a Clujului a depășit o jumătate de milion de locuitori. Unele comune au devenit orașe în adevăratul sens al cuvântului, cu toate avantajele și dezavantajele aduse de urbanizarea rapidă. Floreștiul are 40.000 de locuitori, Apahida a depășit 17.000 de locuitori, iar Baciu a depășit pragul de 10.000 de locuitori. Aceste localități au atras investiții consistente în industrie și comerț și s-au ales cu cartiere de blocuri. Însă mulți locuitori fac naveta la Cluj, ceea ce înseamnă o aglomerație serioasă în trafic. Acest fenomen i-a pus pe gânduri pe primarii altor comune, care au decis să interzică ridicarea de blocuri în comunitățile lor. Așa este comuna Feleacu, spune primarul Gabriel Coste, la ViaCluj.tv.

Un alt exemplu de comună care refuză blocurile este Chinteniul, după cum spune primarul Lucia Suciu.

Experții în planificare urbană spun că fiecare comunitate are dreptul să își decidă singură soarta, însă atrag atenția că interzicerea blocurilor nu va însemna și limitarea expansiunii orașului spre comunitățile rurale din jur. Ei avertizează că toate comunitățile din jurul Clujului se vor confrunta cu creșteri semnificative ale numărului de locuitori, care vor reflecta dezvoltarea economică a zonei metropolitane.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujToday: Papa Francisc a aprobat beatificarea celor sapte episcopi greco-catolici martiri
Next article400 de invenții și inovații pot fi admirate la Pro Invent
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 + 8 =