Rețeaua de hub-uri pentru start-up-uri încurajează inovarea la Cluj

Trimite și altora

Clujul este orașul cu cea mai mare densitate de start-up-uri din România. Specialiștii în economie spun că acest fenomen este consecința unei culturi antreprenoriale mai deschise, dar și a unei infrastructuri de calitate bună. De asemenea, contează și faptul că există fonduri de investiții prezente tot mai activ la Cluj, unde reprezentanții lor caută idei interesante și oportunități care se pot transforma în afaceri de succes.

Mai multe publicații internaționale au descris Clujul drept cel mai prietenos oraș din România cu start-up-urile. Cei care pornesc la drum cu un start-up au o cultură antreprenorială de tip occidental, care este încurajată de o comunitate deschisă. De asemenea, în ultimii ani, a crescut numărul hub-urilor care oferă tinerilor antreprenori posibilitatea să își dezvolte afacerile. Aceste hub-uri oferă mai mult decât un spațiu în chirie; tinerii antreprenori plătesc pentru un loc în hub, iar în schimb primesc un birou, utilități, Internet, servicii de curățenie, acces la sălile de conferință din hub-uri, precum și la spațiile de relaxare. Însă cel mai important lucru este că în interiorul unor asemenea hub-uri se formează o comunitate, spune cofondatorul Silicon Forest, Gabriel Ioan Rusu. ”Noi ne-am extins cu un nou hub, pe strada Deva, lângă Parcul Central. Deja, aici lucrează 30-40 de oameni”, a spus Gabriel Ioan Rusu. Primul hub Silicon Forest funcționează lângă magazinul Central.

Ecosistemul format din start-up-urile clujene atrage tot mai mulți investitori, așa că principala provocare pentru tinerii antreprenori este cum să își transpună ideea în economia reală, spune reprezentanta clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

Un loc într-un hub modern costă aproximativ 700 de lei pe lună, cu toate utilitățile incluse. Acest lucru înseamnă inclusiv ceai, cafea și apă.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

fourteen + fifteen =