Noi clase de învățământ dual în județul Cluj

Trimite și altora

Județul Cluj va avea noi clase de învățământ dual, de anul școlar viitor. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului Școlar al județului, Valentin Cuibus, potrivit ClujToday.ro.

Astfel, în județul Cluj vor funcționa 20 de clase de învățământ dual, cu patru mai mult decât în prezent. Valentin Cuibus a precizat că toate aceste clase au fost înființate la cererea companiilor cu care colaborează Inspectoratul Școlar.

 

”Noi încercăm să răspundem astfel unei cerințe de pe piața muncii. Companiile se implică în mai multe moduri în dezvoltarea învățământului dual. În primul rând, ele oferă elevilor niște burse private care suplimentează bursele de 200 de lei oferite de statul român. De asemenea, toate ofertă locuri de practică pentru elevi, în interiorul fabricilor. Aceste companii asigură copiilor și echipamente de protecție, precum și îndrumători care se ocupă, la fața locului, de formarea profesională a elevilor.

Există și companii care oferă, în plus, transportul gratuit spre locul de practică. În unele cazuri, companiile în cauză, le oferă și elevilor câte o masă caldă în fiecare zi de practică”, spune Valentin Cuibus.

 

Inspectorul școlar general al județului Cluj mai afirmă că dezvoltarea învățământului profesional este dorită de companii, deoarece competențele dobândite de elevi în timpul formării lor le asigură acestora o integrare rapidă și ușoară pe piața muncii. Potrivit lui Valentin Cuibus, există și un proiect, intitulat Academia 2 în 1, derulat de Inspectoratul Școlar împreună cu compania Terapia. Prin intermediul acestui proiect, părinții sunt convinși să își lase copiii să studieze în regim dual.

 

”Lucrurile s-au schimbat radical față de ceea ce știu acești părinți. Există companii industriale în care curățenia poate fi comparată cu cea de pe o veche secție de chirurgie”, spune șeful Inspectoratului Școlar.

 

Valentin Cuibus a mai afirmat că absolvenții de învățământ dual au șansa să își continue parcursul educațional, dacă doresc. Ei se pot înscrie direct în clasa a XI-a de învățământ liceal, iar mai apoi pot merge la facultate, dacă doresc acest lucru.

Învățământul dual a devenit foarte atractiv datorită salariilor mari plătite în anumite domenii. Uneori, muncitorii bine calificați obțin câștiguri substanțial mai mari decât cele ale absolvenților de facultate. Printre cele mai bine plătite meserii în care activează absolvenți de învățământ dual se numără cea de sudor, cea de bucătar, dar și cele de mecanici auto, electricieni sau chelneri.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleUna dintre cele mai scumpe arme din lume, adusă la Câmpia Turzii
Next articleCircuit de 55 km pentru biciclete în zona Moldovenești
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × 1 =