Piața imobiliară clujeană rămâne cea mai scumpă din România. Tendința este în continuare de creștere, atât în privința prețurilor proprietăților, cât și din punctul de vedere al chiriilor. Există mai mulți factori care influențează această tendință. Unul dintre ei este revenirea studenților în amfiteatre. Un al al doilea factor care favorizează creșterea prețurilor este inflația. Iar un al treilea factor important este scumpirea materialelor de construcție, care duce, implicit, la scumpirea noilor locuințe.
Piața imobiliară din Cluj a fost cea mai scumpă din România în ultimii ani. Valoarea unui metru pătrat construit a crescut constant, iar în primăvara acestui an a depășit pragul psihologic de 2.000 de euro pe metrul pătrat. Analiștii economici se așteaptă ca, în următoarele luni, să fie depășit și pragul psihologic de 2.500 de euro pe metrul pătrat, în condițiile în care au apărut proiecte imobiliare în zona centrală care oferă spre vânzare un metru pătrat construit pentru 4.000 de euro. Această creștere este consecința faptului că există mai multe domenii economice în care salariile sunt mai mari decât media. Așa ar fi IT-ul, serviciile pentru afaceri sau domeniile medical și farmaceutic. De asemenea, contează și faptul că, la Cluj, există câteva mii de studenți occidentali, din țări precum Franța, Germania sau Suedia, ai căror părinți preferă să le cumpere apartamente, în loc să închirieze o locuință. De asemenea, sunt și multe familii înstărite din România, care cumpără apartamente pentru copiii lor care vin la studii în Cluj, spune reprezentanta uneia dintre cele mai mari agenții imobiliare, Ioana Oltean, fondatoarea Napoca Imobiliare.
Creșterea prețului apartamentelor duce, în mod logic, la creșterea chiriilor, mai spune Ioana Oltean.
Mai mult de 70 la sută dintre studenți locuiesc în locuințe cumpărate sau închiriate ori împreună cu părinții, dacă vorbim de studenții care provin din Cluj. Ceilalți au șansa să primească un loc în căminele universităților. Aceste cămine oferă acum condiții excelente, la prețuri mici, spune prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, profesorul Adrian Oros.
Însă numărul căminelor construite în ultimii ani în Cluj este foarte mic, astfel că universitățile nu au nici o șansă să ajungă în situația de a oferi un loc în cămin pentru fiecare student care și-ar dori să locuiască împreună cu colegii. De aceea, mulți tineri, care provin din familii mai puțin înstărite, închiriază apartamente în care locuiesc împreună cu prietenii sau cu colegii de facultate.
În Cluj-Napoca, există aproape 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, care învață în limbile română, maghiară, germană, franceză și engleză. Mai mult de 5.000 de studenți provin din străinătate. Dintre aceștia, cei mai numeroși sunt studenții francezi.