Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj a solicitat, din nou, Ministerului Sănătății, să finanțeze Centrul Integrat de Transplant.
Vorbim despre un proiect unic în România și în Europa de sud-est, matur din toate punctele de vedere, care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant:
– de cord;
– plamâni;
– hepatic;
– renal.
„Construcția Centrului Integrat de Transplant poate demara în două luni dacă Ministerul Sănătății decide să fie alături de toți cei care au nevoie de transplant și care merită să fie tratați în condiții de maximă siguranță. Analizez, inclusiv, varianta de a vinde active din patrimoniul județului Cluj, pentru a putea realiza Centrul Integrat de Transplant. Nu ne putem lăsa doar la mâna Ministerului Sănătății. Clujul are un proiect cu teren și așteaptă doar semnarea contractului de execuție” susține președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Pașii care s-au realizat până acum, la nivel de județ, sunt:
- organizarea concursului internațional de soluții și desemnare câștigător;
- întocmirea avizelor și aprobarea documentațiilor tehnico-economice;
- organizarea licitației restrânse de execuție;
- trei consorții de firme au fost invitate să depună oferta financiară, data limită de depunere fiind 7 iunie 2023, ora 15:00;
- depunerea proiectului spre finanțare în cadrul apelului de proiecte lansat de Ministerul Sănătății, acesta fiind selectat drept eligibil spre finanțare însă fără a se finanța.
Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va integra soluții tehnice moderne în materie de construcții și arhitectură medicală, punând pacientul pe primul loc în toate fluxurile oferite.
Acesta ar urma să fie construit pe str. B. P. Hașdeu nr. 6, zona medicală a Clujului, și să dispună de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI.