Castelul Banffy, restaurat și pus în valoare, cu peste 11 milioane de euro

Trimite și altora

Lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, au fost finalizate.

Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului.

Lucrările au vizat:
– zidurile interioare și exterioare ale castelului,
– compartimentările,
– finisajele,
– instalațiile de utilități, cât și
– componentele artistice, precum
– tâmplăriile,
– ornamentica,
– finisajele din lemn și lemn pictat,
– mobilierul,
– șemineul,
– sobele de teracotă,
– vitraliile,
– inscripțiile.

Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare.

În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional.

“Prin finalizarea acestui proiect, oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale, cu o importanță istorică și culturașă deosebită, va impulsiona dezvoltarea acestei zone a județului” a menționat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

De asemenea, Tișe a mai precizat și faptul că acest castel reprezintă un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, ce va putea fi vizitat de publicul larg, fiind un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai.

Investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă.

Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șantul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale.

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY